Nieuws/Binnenland
51661583
Binnenland

Verantwoordelijk voor honderden doden bij aanslagen

OM eist 23 jaar cel tegen Balie-jihadi voor leiden terroristische organisatie

SCHIPHOL - Een lange celstraf, maar geen levenslang. Justitie eist 23 jaar celstraf tegen de Balie-jihadi voor het leiden van een terroristische organisatie. Er liggen aanwijzingen dat Aziz al-H. betrokken was bij bloedige aanslagen in Syrië, samen goed voor minstens 244 doden, maar dat is volgens het Openbaar Ministerie lastig hard te maken.

De Syrische asielzoeker Aziz al-H. dook in september 2017 op in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, waar Syriërs hem herkenden als terroristisch kopstuk. Op dat moment leefde Aziz in Amsterdam een hipsterbestaan vol vrouwen, festivals en verdovende middelen. Pas in 2018 werd hij opgepakt met een verdenking van terrorisme. Een jaar later kwam hij opnieuw in de schijnwerpers. Toen werd journaliste Ans Boersma Turkije uitgezet. Ze bleek een relatie te hebben gehad met Aziz en het vermoeden rees dat ze hem met valse papieren naar Nederland had geholpen.

Immense klus

Politie en OM hadden een immense klus om de strafzaak tegen Aziz al-H. rond te krijgen. Uit het dossier doemt het beeld op van een regelrechte massamoordenaar, een kopstuk van de terroristische groep Jabhat al-Nusra, de concurrent van IS. Er liggen aanwijzingen dat Aziz 19 doden op zijn geweten heeft van een aanval op een grenspost, plus 25 gedode Alawieten in een bus en bovendien betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag op een veiligheidsdienst met tweehonderd doden. Maar het bewijs tegen de asielzoeker bestaat uit allemaal losse snippers. Donderdag gaan de advocaten proberen die uit elkaar te trekken: dat Aziz een kopstuk is die gruwelen pleegde is volgens de verdediging louter grootspraak of van-horen-zeggen.

Afgeluisterde gesprekken

De officier van justitie geeft zelf toe dat het een moeilijk dossier is. Het OM baseert de verdenkingen vooral op afgeluisterde gesprekken waarin de Balie-jihadi zelf spreekt over het afslachten van tegenstanders, over zijn contacten met de hoogste leiders van jihadgroep Jabhat al-Nusra, over kalasjnikovs en bomgordels en over de enorme budgetten waar het terroristische Nusra-front over beschikte. Getuigen die dat allemaal kunnen bevestigen, zijn schaars, of te bang om te praten. Getuigen die de gruweldaden met eigen ogen hebben gezien, zijn al helemaal niet te vinden. Het OM kan geen onderzoek doen in Syrië. Nederland heeft met dat land - een dictatuur- geen rechtsrelatie. Daarom moet justitie putten uit krantenberichten en boeken om de getuigenissen te ondersteunen.

Uiteindelijk laat het OM dinsdag de moordpartij buiten beschouwing. Betrokkenheid van Aziz is niet te bewijzen. Justitie eist alleen straf voor het leidinggeven aan een terroristische organisatie, niet voor massamoorden. Fatah, de broer van Aziz, gaat wat justitie betreft tien jaar de cel in. Fatah, die een gezinnetje heeft in Bergeijk, zou lager hebben gestaan in de Nusra-hiërarchie. Maar ook hij gaf leiding binnen die jihadgroep, denkt het OM. Fatah zwaaide de scepter over een gevangenis in Syrië, waar gevangenen werden gefolterd, vermoord en in de rivier gegooid.

Festivalhipster met gewelddadig verleden

De officier verbaast zich over het idee dat een Amsterdamse festivalhipster zo’n radicaal en gewelddadig verleden kan hebben. En hoe radicaal is hij nu nog? Niet meer, zou je denken als je zijn levenswijze bekijkt. Maar tegen een vriend liet Aziz zich duidelijk uit over wat hij van plan was. Aziz beweerde dat hij, zodra hij de Nederlandse nationaliteit had, binnen 24 uur ’op televisie’ zou zijn. Hij zwoer op Allah dat hij ’dingen zal laten zien die niemand van zijn leven heeft gezien’, hij zal ’hun kinderen en generaties grijze haren bezorgen’ en ’geen genade hebben met Europa’.