Nieuws/Binnenland
51667
Binnenland

NS: klarinetspeler werkte niet mee, boete terecht

ALMERE - De Nederlandse Spoorwegen zegt dat de muzikant die afgelopen vrijdag op de bon werd geslingerd op het station Almere Centrum, terecht beboet is. De man, de 25-jarige klarinetspeler Nathan Dillen, zou meermaals zijn gewaarschuwd, laat de NS weten in een reactie op Facebook.

Dillen kreeg een boete van een boa toen hij overstapte op zijn trein in Almere. Hij was samen met zijn broer David vanuit Amsterdam onderweg naar hun woonplaats, Zwolle. Dillen speelde op verzoek van medepassagiers een liedje op zijn klarinet, maar dat werd hem volgens de vervoerder niet door iedereen in dank afgenomen.

Volgens de NS hebben diverse reizigers geklaagd over geluidsoverlast. Toen Nathan op Almere werd gemaand te stoppen, zou hij volgens een woordvoerder van de Spoorwegen dat advies in de wind hebben geslagen. „Op het perron speelde hij door. Toen is opnieuw verzocht te stoppen. Ook daar is geen gehoor aan gegeven. De muziek was zelfs op het busstation te horen. Daarom kreeg de man een boete van 140 euro. Ook aan het verzoek om een geldig identiteitsbewijs te tonen werd niet meegewerkt. De muzikant was het er niet mee eens. Vandaar nog een boete van 90 euro.”

Op sociale media regent het verontwaardigde reacties. De NS zegt het ’jammer’ te vinden dat veel mensen zo snel een oordeel klaar hebben. „We houden bij NS wel van sfeer in de trein. Maar voor muziek moet je vooraf wél toestemming hebben. Als je dan in een jolige bui je klarinet pakt, wees dan sportief als je erop aangesproken wordt omdat reizigers klagen en stop. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Zo simpel is het.”

Nathan zelf staat perplex van alle aandacht. „We krijgen veel berichten van mensen die aanbieden om de boete te betalen.” Nathan is overigens niet van plan om de boete te betalen, maar is wel erg geschrokken. „Het liefst wil ik weer in de trein musiceren en zal ik in de toekomst aan de conducteur vragen of ik muziek mag maken. Maar als dit een waarschuwing is dat het écht niet mag, dan heb ik er weinig tegenin te brengen.”