Nieuws
51672
Nieuws

Guerrilla Games kiest voor nieuwe uitdaging

“Er was zoveel liefde om Horizon Zero Dawn te maken”

John Gonzalez, samen met twee Aloy-cosplayers

John Gonzalez, samen met twee Aloy-cosplayers

In plaats van veilig te kiezen voor wederom een shooter, besloot de Amsterdamse studio Guerrilla Games zes jaar geleden met de rpg Horizon Zero Dawn een nieuwe weg in te slaan. “We gooien niet weg wat we allemaal geleerd hebben van Killzone,” aldus Hermen Hulst, managing director. “Het heeft ons geleerd om grote en grafisch mooie games te maken.”

John Gonzalez, samen met twee Aloy-cosplayers

John Gonzalez, samen met twee Aloy-cosplayers

Horizon Zero Dawn is een role-playing game die zich in de verre toekomst afspeelt in een apocalyptische wereld waarin de mensheid zoals wij die kennen vergaan is en waar machines de dienst uitmaken. Er zijn nog steeds mensen, maar zij leven in stammen van wat de natuur hen brengt. Ze hebben geen weet wat er zich ooit heeft afgespeeld. Samen met hoofdrolspeelster Aloy ontrafelen spelers de mysteries rondom haar afkomst en de oorzaak van de ondergang van de technologisch geavanceerde mensheid.

Voor het volgende project na Killzone werden 40 ideeën aangemeld bij Hulst, waarvan er twee werden gekozen. “We hebben een tijdje parallel gewerkt aan beide gameprojecten, maar er was zoveel liefde om Horizon Zero Dawn te maken. Ondanks dat het allemaal moeilijk en nieuw was. Uiteindelijk vond ik het minder riskant om een spel te maken dat het hele team graag wil, dan iets te maken wat je al kan en binnen ieders expertise ligt.”

De nieuwe uitdaging was wel even wennen voor art director Jan-Bart van Beek. “In Killzone had je veel controle over wat de speler doet. Een open wereld game is daarentegen veel gecompliceerder, omdat er geen lineair verhaal is. De speler mag zelf kiezen hoe hij iets benadert en er zijn tientallen manieren om dat te doen. Het is niet gericht op een golden path.” Dat betekent veel werk.

Ook de schrijvers moesten flink aan de bak om het verhaal van Horizon Zero Dawn vorm te geven. “De missies mochten geen vulling zijn. Ze moesten het verhaal verder helpen. Er is slechts één einde aan de game, maar als speler heb je wel invloed op wie leeft en sterft. Het zorgt voor een diepere relatie met de verschillende stammen die je tegenkomt en hoe zij contact hebben met Aloy,” vertelt John Gonzalez, die eerder verantwoordelijk was voor het verhaal van Middle-earth: Shadow of Mordor en Fallout: New Vegas.

Er is veel inspiratie opgedaan voor Horizon Zero Dawn. Zo zijn er excursies geweest om de schoonheid van de wijde natuur te ervaren en ook series en boeken als Planet Earth, Game of Thrones (Aloy doet erg aan Ygritte denken) en Life After Us stimuleerde de creativiteit. Maar met mate. “Je moet je niet te veel laten inspireren door andere games, want dan verlies je jouw eigen identiteit. Je moet uniek aan jezelf blijven,” vindt Van Beek.

Hideo Kojima

De Decima-engine waar Horizon Zero Dawn op draait heeft ook de aandacht van andere partijen getrokken. Zo gaat de bekende Japanse gameproducer Hideo Kojima ermee aan de slag voor zijn nieuwste game: Death Stranding. Een hele eer voor Guerrilla. “Dat is inderdaad geweldig. Kojima Productions is een van de meest getalenteerde en succesvolle teams in de industrie. Hij heeft de technologie natuurlijk voor het uitkiezen. Ik heb het ervaren als een groot compliment dat ze de vraag hebben gesteld om onze engine te kunnen gebruiken,” laat Hulst trots weten.

Horizon Zero Dawn ligt vanaf 1 maart in de winkel voor de PlayStation 4.