Nieuws
51673
Nieuws

Preview: Horizon Zero Dawn

Een vloek of een geschenk uit de hemel? Daar is men in Horizon Zero Dawn nog niet uit. De kleine Aloy groeit daarom buiten de stam op bij haar beschermer en eveneens paria Rost. De jonge heldin is echter vastbesloten om de waarheid te achterhalen.

Maak kennis met Aloy

Al tijdens de eerste momenten van Horizon Zero Dawn word je verliefd op Aloy. Liggend in de armen van Rost kijkt ze als baby met grote blauwe ogen de wereld in. Compleet onbewust van de commotie die om haar heen plaatsvindt. Het volgende moment zien we de kleine Aloy aansluiting zoeken bij de kinderen van de Nora-stam, maar ze wordt tot haar grote verdriet als buitenstaander totaal genegeerd. Terwijl ze huilend weg rent, valt ze in een diepe kuil en ontdekt ze een nieuwe wereld in de grot.

Ondergronds bevindt zich basis uit een ver verleden waar Aloy meerdere vergane lijken aantreft. Eén van deze lichamen heeft op het hoofd een metalen gadget zitten. Wanneer ze die op haar hoofd plaatst, verschijnt er een raster en ziet ze welke computers nog werken. Ook kan Aloy data en audiobestanden verzamelen. Uit de verhalen van de overledenen blijkt dat er in 2066 een groot drama heeft plaatsgevonden. Wat is echter niet duidelijk.

De game begint pas echt als Aloy volwassen is. Haar gadget, Focus genaamd, geeft een voorsprong. Het visuele hulpmiddel zorgt er namelijk voor dat ze makkelijk snel de zwakheden kan vinden van de robots die de dienst uitmaken of welke route ze lopen als ze patrouilleren. Deze robots zijn duidelijk geïnspireerd op dieren zoals paarden en giraffen, wat van Horizon Zero Dawn een bijzondere ervaring maakt.

Speel hoe jij dat wilt

Verschillende soorten spelers worden bediend door deze game. Heb je alleen interesse in het hoofdverhaal of de tactische gevechten? Dat is geen probleem. Wil je echter de hele open wereld verkennen en alle zijmissies spelen, dan kan dat ook. Het einde van de game blijft hetzelfde, maar wie de moeite neemt om andere mensen te helpen en relaties op te bouwen met de verschillende stammen krijgt wel een diepere spelervaring.

De verschillende stammen in Horizon Zero Dawn leven van de middelen die ze in de buurt ter beschikking hebben. Voor de Nora-stam waar Aloy in de buurt woont, is het bos heel belangrijk. Maar er zijn ook groepen die wonen aan het water of in een woestijnachtige omgeving. De mensen weten niet wat er in het verleden heeft afgespeeld of hoe de machines werken, maar ze gebruiken ze wel. Ook onze heldin. De onderdelen van de robots die ze kapotmaakt, gebruik je weer om haar outfit aan te passen, wapens te verbeteren of bijvoorbeeld pijlen te maken.

De besturing van Aloy werkt vrij simpel De onderste schouderknoppen gebruik je om met de boog en pijl te richten en vervolgens te schieten. Komen de robots te dichtbij dan kan ze met de speer aanvallen en proberen de machine te kantelen op zijn zij, waardoor deze even van slag is. Hurken in hoog gras onttrekt je aan het oog van de vijanden, mits je zachtjes rondsluipt. Onder het rechterpookje zit de Focus. Hiermee scan je de omgeving op robots, hun route en aanwijzingen van gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Wanneer je deze functionaliteit aan hebt staan, loop je heel traag dus het is onhandig om het de hele tijd aan te hebben staan.

Mysterieuze game

Horizon Zero Dawn is een sciencefiction game met een open wereld vol mysteries en dat spreekt mij aan. Ik kan niet wachten om straks te achterhalen wat er met de ouders van Aloy is gebeurd en waarom de mensheid is vergaan. Aloy maakte tijdens een eerste speelsessie veel indruk als heldin met haar vlammende rode haren. Haar diepe emoties, variërende van verwondering en vastbeslotenheid, tot verdrietig en strijdlustig, maakte haar geloofwaardig. Nu maar hopen dat de rest van Horizon Zero Dawn ook zoveel indruk maakt.

Horizon Zero Dawn ligt vanaf 1 maart in de winkel voor de PlayStation 4.