Nieuws/Binnenland
516759493
Binnenland

Explosief blijft achter na mislukte plofkraak Amsterdam

Politie in afwachting van de Explosieven Opruimingsdienst.

Politie in afwachting van de Explosieven Opruimingsdienst.

AMSTERDAM - De hoofdstad is opnieuw opgeschrikt door een plofkraak. In de druk bewoonde omgeving van het Sierplein in Nieuw-West is een Abnamro-pinautomaat aan de gevel van een schoonheidsspecialist het doelwit geweest. Een explosief ging af tussen half vijf en vijf uur, het tweede wordt momenteel onschadelijk gemaakt door de EOD.

Politie in afwachting van de Explosieven Opruimingsdienst.

Politie in afwachting van de Explosieven Opruimingsdienst.

Buurtbewoners van de Johan Huizingalaan en Pieter Calandlaan zaten vannacht rechtop in hun bed door een harde knal. Maar een tweede explosief, dat de geldautomaat van de muur had moeten blazen, is niet afgegaan. Daardoor viel het met de schade ogenschijnlijk mee en moesten de daders zonder geld vertrekken.

De bewoners van het pand, waar de geldautomaat aanhangt, hebben wel allemaal een tasje klaarstaan als zij alsnog moeten vertrekken bij de ontmanteling van eventuele achtergebleven explosieven door de Explosieven Opruimingsdienst.

Geen verrassing

Een buurtbewoonster: „De politie is alle buren langs gegaan om ons te waarschuwen. Een tas met spullen voor als wij onze huizen uit moeten, staat klaar. Toch komt dit niet helemaal als verrassing: het is zo’n typische plek waarvan je weet dat ze die een keer moeten hebben. Je kan namelijk alle kanten op vluchten.”

Hoewel er vanmorgen ook ambulances ter plaatse waren, bevestigt de politie dat er geen gewonden zijn gevallen bij de plofkraak. De politie is op zoek naar getuigen en vraagt buurtbewoners hun camerabeelden van eventuele beveiligingscamera’s te checken op bewijsmateriaal.

De pinautomaat op de hoek Calandlaan/Huizingalaan is een overblijfsel van een voormalig Abnamro-filiaal. Dat is jaren geleden al vertrokken van die plek.

Hoe lang de EOD nog nodig heeft om de omgeving weer veilig te verklaren, is niet duidelijk. De straten rondom het Sierplein zijn afgezet.