Nieuws/Buitenland
516781343
Buitenland

Autoriteiten slaan alarm over oplichting rond branden Australië

CANBERRA - De Australische autoriteiten slaan alarm over oplichters die misbruik maken van de verwoestende bosbranden die het land teisteren. Consumentenwaakhond ACCC zegt sinds september 86 meldingen te hebben ontvangen van oplichterspraktijken, berichten Australische media.

Het aantal meldingen zou toenemen omdat de autoriteiten mensen vragen om geld te doneren. Er zou een overschot zijn aan gedoneerde goederen voor slachtoffers. Fraudeurs doen zich volgens het ACCC bijvoorbeeld voor als slachtoffers en verschijnen zelfs bij mensen aan de deur om geld te vragen. Ook worden nepwebsites gecreeërd die zogenaamd van liefdadigheidsorganisaties zijn.

’Laagste van het laagste’

Minister Kate Neville (hulpdiensten) van deelstaat Victoria omschrijft de activiteiten van de oplichters als „het laagste van het laagste.” Ze concludeert dat veel Australiërs graag willen helpen en zich daardoor laten bedotten. Australische media berichten dat ook plunderaars actief zijn die het voorzien hebben op verlaten woningen.

De autoriteiten vervolgen ook 180 personen vanwege de bosbranden. Het gaat onder meer om 24 mensen die worden verdacht van brandstichting. Anderen zouden zich niet aan regels hebben gehouden die zijn bedoeld om branden te voorkomen. Ze gooiden bijvoorbeeld sigaretten weg.