Nieuws/Binnenland
51679
Binnenland

Nederlanders reageren vol afschuw op beleid Trump

’Inreisverbod is pure discriminatie’

Shirley Rink ’...oorlog...’

Shirley Rink ’...oorlog...’

Amsterdam - Vol afschuw reageren Nederlanders op het inreisverbod uit zeven moslimlanden van president Trump. „Pure discriminatie.” Enig begrip is er ook. „Hij doet wat hij zegt.”

Shirley Rink ’...oorlog...’

Shirley Rink ’...oorlog...’

„Het is zwaar discriminerend en schandalig”, zegt toerismestudent Robine Hassan. „Trump zet bepaalde bevolkingsgroepen aan de kant. De democratie valt in één keer weg. Dictatuur is misschien een groot woord, maar dit is best wel shockerend.” Media-ondernemer Peter Wybenga noemt het ’symboolpolitiek’. „Alleen om te laten zien hoeveel macht hij heeft.”

„Het gaat heel erg tegen onze waarden en normen in, tegen alles wat je geleerd hebt, zoals dat iedereen gelijk is”, zegt bedrijfskunde-student Alexander Rinne. „Het komt voort uit ontevredenheid in de samenleving. Daar wordt heel tactisch op ingespeeld. Mensen denken dat Trump de oplossing heeft. Maar dit is echt een stap terug.”

Daar is Rob Rosendal het mee eens. Maar hij vindt wel dat Trump een kans moet krijgen. „Over vier jaar zien we wel weer verder. Hij schudt aan de boom, we worden allemaal wakker. Europa is ingeslapen.” Ook projectontwikkelaar bij het UWV Douwe Bakker vindt het positief dat Trump ’iedereen op scherp’ zet. „Landen kijken naar zichzelf, waarom handelt hij zo en wij niet? Het is goed dat er partijen zijn die een ander geluid laten horen.”

Postsorteerder Shirley Rink maakt zich zorgen dat het inreisverbod terrorisme juist in de hand werkt. „Ik ben bang dat als dit zo doorgaat, er misschien oorlog zal uitbreken.” Pedagoog Nadia Ouali vindt het „echt niet kunnen.” „Ik snap niet waarom al die mensen er niet meer in mogen. Er vinden al algemene controles plaats op de luchthavens.”

Hans Bakker is niet verbaasd. „Hoe je het wendt of keert, Trump heeft altijd geroepen dat hij dit gaat doen. Hij is gekozen en voert uit wat hij heeft gezegd.” Winkelmanager Fatima vindt het inreisverbod ’pure discriminatie’. „Ik denk niet dat het met moslims te maken heeft, want de Amerikaanse contacten met Saoedi-Arabië gaan wel door.” De moslima zegt dat het haar zelf niets doet. „Ik word niet angstig van dit allemaal.”

Lees morgen in De Telegraaf het verhaal van zes Iraniërs die ondanks een geldig visum de VS niet in komen en al dagen vastzitten op de luchthaven van Schiphol.