Nieuws/Buitenland
51690
Buitenland

’Inbrekers voor jihad’ cel in

KEULEN - De rechtbankpresident in Keulen heeft maandag acht mannen veroordeeld tot meerjarige gevangenisstraffen wegens diefstal uit kerken. Met de buit wilden ze de gewapende strijd in Syrië financieren. De strafmaat varieerde van twee jaar en zeven maanden tot vier jaar en tien maanden.

De rechter achtte niet bewezen dat de jihadisten, van wie een paar ook het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste werd gelegd, plannen beraamden voor gewelddaden in Duitsland.

Tal van inbraken

De salafistische bende was ruim drie jaar lang verantwoordelijk voor tal van inbraken in Keulen en Siegen, eveneens in Noord-Rijnland-Westfalen. Vooral kerken met kostbare voorwerpen kregen ongewenst bezoek. Het kon niet worden vastgesteld of er „substantiële bedragen” naar Syrië zijn gegaan en aan wie het geld is overgedragen.

Wel werd duidelijk dat een aantal leden van de groep zich in toenemende mate verbonden voelde met Islamitische Staat. Een van hen staat in hoger beroep nog terecht wegens steun aan een terroristische organisatie in het buitenland.