Nieuws/Buitenland
51702
Buitenland

Spijt van stem op Trump

HALIFAX - Amerikanen die hebben gestemd op Trump, maar daar inmiddels spijt van zeggen te hebben zijn verzameld in het Twitteraccount @Trump_Regrets.

Het account, dat meer dan 130.000 volgers heeft, retweet iedereen die twittert dat hij of zij zich niet meer kan vinden in de beleidsmaatregelen die Trump sinds zijn aantreden heeft doorgevoerd. Inmiddels zijn dat al meer dan 1200 berichten.

Achter het initiatief zit de Canadese studente Erica Baguma. Ze zegt dat ze het vooral voor de lol doet. Ze kwam op het idee toen Trump zei dat hij Hillary Clinton toch niet zou vervolgen voor haar e-mailschandaal, zoals hij tijdens de campagne beloofd had. „Ik was erg benieuwd wat zijn volgers daarvan zouden vinden”, zegt ze tegen CBC News. „Vooral omdat ’lock her up’ zo’n belangrijk onderdeel van zijn campagne was.”

De meest gehoorde klacht is dat Trump zich niet presidentieel gedraagt, zegt Baguma. „Sommige mensen schamen zich voor zijn tweets. Ze kunnen het niet echt verdedigen en dachten dat hij zich na de verkiezingen presidentieel zou gaan gedragen.”

De laatste dagen is ook het door Trump ingestelde inreisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden een reden voor mensen om te twitteren dat ze spijt hebben van hun stem. „Uw bevel om immigranten en vluchtelingen te weigeren is niet waarom ik op u heb gestemd,” schrijft een twitteraar. „Waarom weiger je niet de moslims uit Saudi Arabië? Die waren verantwoordelijk voor 9/11. Ik heb spijt van mijn stem voor Trump”, schrijft een ander.

Baguma zegt ook veel geleerd te hebben door alle reacties te verzamelen. „Ik had geen idee waarom mensen op hem hadden gestemd, dat was ook een van de redenen waarom ik ermee begonnen ben. Ik had nog nooit een Trump-stemmer ontmoet. Veel van zijn aanhangers hadden hele goede bedoelingen.”

„Veel mensen waren naïef en dachten dat zijn opmerkingen over moslims en vrouwen slechts grootspraak waren. Dat hij echt het beste voor de Amerikanen wilde,” zegt ze tegen de zender. „Veel van hen hadden zich niet verdiept in al zijn standpunten en stemden eigenlijk alleen op één onderdeel, zoals het afschaffen van Obamacare.”

De studente zegt niemand voor schut te willen zetten met haar retweets. Als mensen daarom vragen haalt ze de retweet weer weg. Zolang mensen blijven zeggen dat ze spijt hebben van hun stem gaat ze ermee door.