Nieuws/Binnenland
51703
Binnenland

Nederlandse campinghouders dupe van Italiaanse aardbeving

’Nooit meer een stenen huis’

Jan en Willeke Luinge van Lienden voor hun op instorten staande Italiaanse huis.

Jan en Willeke Luinge van Lienden voor hun op instorten staande Italiaanse huis.

Abruzzo - Op een steenworp afstand van het Italiaanse ramphotel in Farindola wonen Jan en Willeke Luinge van Lienden noodgedwongen in een blokhutje. De vernietigende aardbeving en de hevige sneeuwval van vorige week vernielde ook hun huis. „We durven nooit meer in een stenen huis te wonen.”

Jan en Willeke Luinge van Lienden voor hun op instorten staande Italiaanse huis.

Jan en Willeke Luinge van Lienden voor hun op instorten staande Italiaanse huis.

Vanbuiten ziet het er nog keurig uit, maar vanbinnen is het prachtige landhuis in Abruzzo compleet verwoest. Het staat op instorten, en is gestut om te voorkomen dat de plafonds naar beneden komen. Het echtpaar bestiert al jaren een kleine camping in het getroffen gebied. Maar vorige week woensdag sloeg het noodlot toe: natuurgeweld teisterde de regio, en de hevige sneeuwval zorgde in combinatie met aardschokken voor enorme schade.

Willeke zucht. „We slapen nu in een blokhutje op ons terrein”, vertelt ze. „Tijdens het campingseizoen verhuren we die. Het hutje is koud, klein en heeft geen badkamer, maar we redden ons ondanks alles behoorlijk prima.” Het probleem zit hem ergens anders: als de sneeuw weg is, begint het campingseizoen. En dan moet het hutje verhuurd worden. „Anders komen we echt niet rond”, vertelt Willeke. „We hebben hier maar een kleine camping, en het niet kunnen gebruiken van de hut slaat een enorme gat in onze begroting.”

Een ’geometra’, een overheidsfunctionaris die de papierwinkel bij aardbevingsschade afhandelt, is langs geweest. Hij gaat het stel helpen, maar zelf hebben ze daar nog weinig vertrouwen in. „Het kan zijn dat hij een vervangend huis regelt, veertig kilometer bij de camping vandaan. Dat is voor ons niet te doen: we moeten dicht bij de camping blijven. We hebben daar ook dieren om voor te zorgen.”

Het mooie huis op de camping moet als verloren worden beschouwd. De muren zijn ontzet, het dak staat er scheef op en de vloer is krom. „Als er nog een kleine aardschok overheen gaat, stort het in”, denkt Willeke. „We willen graag een klein houten huisje hebben op ons terrein, om in te wonen.” Een stenen dak boven hun hoofd wil het echtpaar nooit meer. „We hebben gezien hoe snel dat kapot kan gaan bij een aardschok. Dat durven we nooit meer.”

Een crowdfundingsactie om het huisje van de grond te krijgen, loopt redelijk storm. Er is al zo’n 15.000 euro opgehaald, maar het is nog niet genoeg. „En mochten we meer binnenhalen dan we nodig hebben, willen we de nabestaanden van het ramphotel helpen”, vertelt Willeke. „We hebben niet gek veel meer nodig dan een klein houten woninkje en wat containers om spullen op te slaan. De rest van het geld is dan voor de slachtoffers van het hotel in Farindola.