Nieuws/Binnenland
51716
Binnenland

Tennisbond zoekt nieuwe baas na ontslag Siemerink

Vertrek in de mist

AMSTERDAM - Is er verschil van mening over de vernieuwde tennisopleiding? Breken er te weinig talenten door? Of is het contact met de huidige toppers niet goed? De Nederlandse tennisbond (KNLTB) heeft Directeur Sportief Jan Siemerink de deur gewezen, maar legt niet uit waarom dat is gebeurd. Ondertussen is de speurtocht naar een opvolger begonnen.

Siemerink en Erik Poel, de Algemeen Directeur van de tennisbond, zijn in een verklaring louter positief over elkaar. Omdat de voormalig topspeler niet vrijwillig vertrekt, is onmiskenbaar sprake van een zakelijke afhandeling met de afspraak niet inhoudelijk op het genoemde ’verschil van inzicht’ in te gaan.

Duidelijk is echter dat Siemerink wel door wilde gaan en de bond besloot hem te vervangen. Poel: „We zijn met Jan van A naar B gegaan en verschillen van mening over de route van B naar C. Als bestuur en directie stonden we voor een heel lastig besluit. Jan heeft een positieve bijdrage geleverd aan het tennis in Nederland en is een zeer gewaardeerde collega. Maar door een verschil in inzicht moeten we helaas afscheid van hem nemen.”

Poel ontkent dat het vertrek van Siemerink iets te maken heeft met de gang van zaken rondom de ingrijpende, omstreden en inmiddels voltooide herstructurering van de opleiding. Als gevolg van de reorganisatie werkt de bond nu samen met een aantal gecertificeerde tennisscholen. „Dat staat goed in de steigers”, zegt Poel. „En dat gaan we verder uitbouwen.”

Misschien is - in de ogen van de bond - in de afgelopen jaren te weinig talent doorgebroken. Duidelijk is in ieder geval dat er achter de vaandeldragers Kiki Bertens en Robin Haase erg weinig jonge toptalenten klaar staan om door te dringen in de top honderd. Dat zou Siemerink kunnen worden aangerekend.

Een oorzaak voor zijn vertrek kan ook te maken hebben met een gebrek aan managementkwaliteiten. Een technisch directeur (of zoals de KNLTB dat noemt een Directeur Sportief) moet goed kunnen communiceren met trainers, coaches, spelers en bestuurders. Siemerink liet op dat gebied steken vallen, zo wordt wel duidelijk uit gesprekken met betrokkenen.

Siemerink en zijn collega Paul Haarhuis, de captain van de twee nationale teams, communiceerden het afgelopen jaar te weinig of niet goed met de beste Nederlandse tennissers en hun coaches. Daar zijn onlangs in Melbourne uitvoerige gesprekken over gevoerd met Haarhuis.

Siemerink was sinds 2012 als technische baas verantwoordelijk voor toptennis en talentontwikkeling. Ook was hij van vanaf 2007 tot en met het afgelopen jaar Davis Cup-captain. In december werd bekend dat Haarhuis, die tevens captain is van de Nederlandse Fed Cup-ploeg, deze functie erbij neemt.

Siemerink was maandag onbereikbaar voor nader commentaar. Tot een opvolger is gevonden zal Martin Koek, oud bestuurslid Toptennis, de rol van Directeur Sportief waarnemen. „We hebben nog niemand op het oog”, zegt Algemeen Directeur Poel. „Maar het moet iemand zijn die gepokt en gemazeld is in de topsport. Bovendien moet hij of zij over managementervaring beschikken, want er moet een groot team worden aangestuurd.”

Poel sluit niet uit dat de opvolger van Siemerink een buitenlander is of iemand die niet uit de tenniswereld komt.