Nieuws/Buitenland
51717
Buitenland

Staat Washington vecht inreisverbod aan

Jay Inslee

Jay Inslee

OLYMPIA/SEATTLE - De Amerikaanse staat Washington vecht via de rechter het besluit aan van president Donald Trump om mensen uit een aantal overwegend islamitische landen voorlopig niet toe te laten tot de VS. De gouverneur van de staat, de Democraat Jay Inslee, noemde de maatregelen wreed en procureur-generaal Bob Ferguson van de staat zal onder meer om een opschorting verzoeken via een federale rechter in Seattle, de grootste stad van de staat.

Jay Inslee

Jay Inslee

Ferguson zei dat de kosten van de procedures mede worden gedragen door de ondernemingen Amazon.com en Expedia. Washington ligt in het noordwesten van de VS en telt ruim 7 miljoen inwoners.

Decreet uitgevaardigd

De nieuwe president heeft zaterdag een presidentieel decreet uitgevaardigd waarmee hij mensen uit zeven overwegend islamitische landen de toegang tot de VS voorlopig ontzegt. Een presidentieel decreet is bindend voor de uitvoerde organisaties en instellingen zo lang het niet door de rechter wordt afgewezen. Aangenomen wordt dat meer Amerikaanse overheden of instellingen naar de rechter zullen stappen.

Tal van grote Amerikaanse ondernemingen hebben zich tegen Trumps decreet uitgesproken of hun bezorgdheid geuit, inclusief de autofabrikant Ford, de mediagiganten Google, Netflix en Facebook, computergigant Apple en transportnetwerk Lyft. Verhuursite Airbnb heeft slachtoffers van Trumps inreisverbod onderdak aangeboden.