Nieuws/Buitenland
51740
Buitenland

Lijst met bewakers Auschwitz online

WARSCHAU - Poolse historici hebben maandag een lijst gepubliceerd met daarop meer dan 8500 namen van bewakers en commandanten van concentratiekamp Auschwitz. Zo’n 200 van hen zouden nog in leven kunnen zijn.

De lijst is het werk van historicus Aleksander Lasik, die meer dan 30 jaar onderzoek deed in Poolse, Duitse, Oostenrijkse en Amerikaanse archieven. Ook raadpleegde hij Russische archieven, al blijven die voor het grootste deel ontoegankelijk.

„Het rechtssysteem heeft gefaald en ik doe wat een historicus zou moeten doen: het ontmaskeren van oorlogsmisdadigers”, aldus Lasik. Historici schatten dat slechts zo’n 12% van alle bewakers van het kamp zijn vervolgd.

Van veel mensen op de lijst wordt naast de naam ook de geboorteplaats, nationaliteit en militaire en politieke achtergrond vermeld. In sommige gevallen is er ook een foto. Als de persoon is berecht in Polen zijn ook de rechtbankdocumenten beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een kopie van de terdoodveroordeling van kampcommandant Rudolf Höss te vinden.

Volgens nazi-jager Efraim Zuroff is de publicatie van de lijst „heel belangrijk en het juiste om te doen.” Het kan volgens hem ook consequenties hebben voor mensen die zich tot nu toe niet op de radar van onderzoekers bevonden, zegt hij tegen AP.

Volgens schattingen werden er in de oorlogsjaren rond de 1,1 miljoen mensen, vooral Europese Joden, vermoord in Auschwitz.