Nieuws/Buitenland
51744
Buitenland

Obama valt inreisverbod Trump aan

WASHINGTON - Ex-president Barack Obama is geroerd door de massale protesten die in de Verenigde Staten op gang zijn gekomen tegen het door president Trump ingestelde inreisverbod voor mensen uit een aantal moslimlanden. Via een woordvoerder liet Obama weten het ’fundamenteel oneens’ te zijn met discriminatie van mensen op basis van hun geloof.

„Burgers die gebruik maken van hun grondwettelijke recht om zich te verenigen en hun stem te laten horen. Dat is precies wat we verwachten wanneer de Amerikaanse waarden op het spel staan”, zei de woordvoerder maandag in een verklaring.

Het is ongebruikelijk dat een Amerikaanse ex-president zo snel na het aantreden van zijn opvolger kritiek uit op diens beleid.

Het decreet van Trump om reizigers uit zeven landen te weren lokt veel protest uit in de Verenigde Staten en in andere landen. Volgens Trump zelf is zijn beleid gelijk aan dat van Obama in 2011, toen die de visa voor vluchtelingen uit Irak voor zes maanden stopte.

,,De zeven landen in kwestie werden eerder door de administratie van Obama geïdentificeerd als bron van terrorisme. Om nog eens duidelijk te maken, dit is geen moslimverbod, zoals de media valselijk berichten”, aldus Trump in een Facebookbericht. ,,Dit gaat niet over religie, maar over terrorisme en over hoe we ons land veilig houden.”

,,Ik leef enorm mee met de mensen die betrokken zijn bij deze vreselijke humanitaire crisis in Syrië. Mijn eerste prioriteit zal altijd zijn om ons land te dienen en te beschermen, maar als president zal ik altijd manieren vinden om alle mensen die lijden te helpen”, benadrukte de president.

Lees meer over het inreisverbod