Nieuws/Binnenland
51850554
Binnenland

GGD begint volgende week met inenten 85-plussers

UTRECHT - Volgende week kan een deel van de Nederlandse ouderen ingeënt worden tegen het coronavirus. Dat meldt de GGD. Het gaat dan om mensen boven de 85 jaar die mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen.

De groep in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar krijgen snel een uitnodiging voor vaccinatie via het RIVM. Het uitnodigen van deze groep van circa 220.000 mensen gebeurt gefaseerd.

De 90-plussers die in aanmerking komen worden uitgenodigd door hun huisarts. De mensen die niet mobiel genoeg zijn worden zodra dat mogelijk is door hun huisarts gevaccineerd. De GGD GHOR meldt dat naar verwachting 45.000 mensen van ouder dan 90 jaar door de GGD worden ingeënt, dat is ongeveer de helft van alle mensen ouder dan 90.

Woensdag kondigde minister De Jonge (zorg) al aan dat mensen boven de 85 jaar versneld gevaccineerd zouden worden. Nicolette Rigter, programmadirecteur Covid-19, noemt het verheugend dat de GGD volgende week van start kan gaan. „Deze kwetsbare groep vaccineren wij graag zo snel mogelijk’. Doordat het kabinet heeft gekozen voor een aangescherpte vaccinatiestrategie werd dinsdag duidelijk dat de GGD meer mensen sneller hun eerste vaccin kunnen geven. „Het was één van de scenario’s waar wij ons op voor hebben bereid, daarom kunnen we nu zo snel handelen”, aldus Rigter.

Bij het zetten van de vaccinatie wordt er iets meer tijd gepland per vaccinatie dan nu bij het zorgpersoneel. Hierbij wordt uitgegaan van het efficiënt gebruiken van alle vaccins. Uitgenodigde mensen mogen indien gewenst een begeleider meenemen naar de vaccinatie.