Nieuws/Buitenland
519578320
Buitenland

Duitsland zet 40 Russische diplomaten uit

De Russische ambassade in Berlijn.

De Russische ambassade in Berlijn.

BERLIJN - De Duitse regering verklaart veertig Russische diplomaten tot „ongewenste personen”, heeft minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock bekendgemaakt. Dat komt neer op uitzetting uit het land. Vorige week besloten Nederland, België en andere Europese landen al om diplomaten uit Rusland de deur te wijzen vanwege vermoedelijke spionageactiviteiten.

De Russische ambassade in Berlijn.

De Russische ambassade in Berlijn.

Baerbock laat weten „een aanzienlijk aantal leden van de Russische ambassade ongewenst te verklaren, die hier in Duitsland elke dag hebben gewerkt tegen onze vrijheid, tegen de samenhang van onze samenleving. We tolereren dit niet langer.”

Het besluit van de Duitse regering werd meegedeeld aan de Russische ambassadeur Sergej Netsjajev, die werd ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus Baerbock. De diplomaten hebben nu vijf dagen om Duitsland te verlaten. Het vermoeden is dat ze leden van de Russische inlichtingendiensten zijn.

De Duitse stap komt in de tweede maand van de Russische oorlog tegen Oekraïne. De afgelopen dagen hebben beelden van wreedheden die door Russische troepen zouden zijn begaan in de regio rond Kiev de wereld geschokt. Meer dan vier miljoen mensen zijn gevlucht voor de oorlog, die steden en dorpen in Oekraïne heeft verwoest.