Nieuws/Binnenland
520822439
Binnenland

Schattig hondje aaien op vakantie? Aantal meldingen hondsdolheid stijgt fors

LEIDEN - Wie tijdens de vakantie in de verleiding komt om een lief hondje te aaien, doet er goed aan zich twee keer te bedenken.

Volgens alarmcentrale Eurocross Assistance is het aantal meldingen van dierenbeten met mogelijk hondsdolheid als gevolg de afgelopen twee jaar met maar liefst 110% gestegen. Alarmcentrale Eurocross krijgt steeds meer meldingen van Nederlandse reizigers die vrezen dat ze besmet zijn geraakt met rabiës oftewel hondsdolheid, nadat ze zijn gekrabd door een hond, kat of aap. In 2018 kwamen er 342 meldingen over binnen, een jaar eerder waren dat er nog 264 en in 2016 gebeurde dit 163 keer. De meeste meldingen kwamen uit Indonesië, Thailand en Vietnam.

Elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës, meldt Eurocross. De infectieziekte kan worden overgebracht door een geïnfecteerd dier. Meestal gebeurt dat via een hondenbeet, maar ook katten, apen en vleermuizen kunnen de ziekte bij zich hebben. „Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Wie denkt dat hij besmet is, moet zo snel mogelijk naar de dokter om de benodigde injecties te halen.