Nieuws

Acteur Idris Elba verkent opnieuw zijn grenzen bij Discovery

Dankbaar proefkonijn

Door Bernice Breure

Er zijn zeker momenten geweest waarop Idris Elba zich wanhopig voelde.

Er zijn zeker momenten geweest waarop Idris Elba zich wanhopig voelde.

Hollandse Hoogte

Zijn bord ligt flink vol met filmrollen, een regiedebuut, dj-optredens en het op allerlei manieren verkennen van zijn grenzen voor Discovery. Daar bovenop belooft Idris Elba tijdens een telefonisch onderhoud: ,,Ik wil meer Luther doen.” De acteur heeft nog niet genoeg van de geniale maar getroebleerde rechercheur uit de BBC-serie. Maar eerst zien we hoe hij zich de afgelopen maanden heeft getransformeerd tot kickbokser.

Er zijn zeker momenten geweest waarop Idris Elba zich wanhopig voelde.

Er zijn zeker momenten geweest waarop Idris Elba zich wanhopig voelde.

Hollandse Hoogte

Eerder ging Elba (Mandela, The Wire) voor Discovery uitdagingen aan op het gebied van snelheid: van dragracen tot rallyrijden tot aerobatics (kunstvliegen). In de mini-docu Idris Elba: Fighter is vanaf 5 maart te zien hoe de acteur zich klaarstoomt voor zijn eerste professionele kickbokswedstrijd en hiervoor de wereld afreist om kennis te maken met de allerbeste trainers en vechters. En hoe hij zich dagelijks urenlang moet (laten) afbeulen.

Waarom zou iemand zich vrijwillig zo pijnigen? Elba: ,,Ik denk dat veel mensen zich in hun mogelijkheden laten beperken vanwege dingen waarvan ze denken bang te zijn. Als je ziet dat iemand een klap op zijn hoofd krijgt en je wordt daar bang van is dat een gezonde angst. Maar ongezond is denken: ’ik kan dat niet’, ’ik ga dat niet doen’ of ’ik zou zoiets nooit kunnen’. Daarmee limiteer je, vind ik, je leven. Zelf probeer ik alles waar ik bang voor ben te lijf te gaan.’’

Het Fighter-avontuur draaide vooral om het testen van zijn ego op middelbare leeftijd, legt de 44-jarige acteur uit. ,,Sommige mensen kopen dan een Ferrari of een motor. Ik testte of mijn lichaam extreme training aankon. Ik ben altijd redelijk fit geweest, maar ik was nooit die jongen die altijd in de sportschool hangt. Dus zei ik tegen mezelf: waarom pak ik niet de kans om fitter dan ooit te worden? Dat lukte, ik zat op een bepaald moment beter in mijn vel dan op mijn achttiende, dat was een hele overwinning. En na een tijdje verdween het aspect van angst.’’

Tijdens deze periode stond hij op de set van twee films: The Dark Tower (met Matthew McConaughey) en Thor: Ragnarok. Waren de regisseurs wel blij dat hij ondertussen deze uitdaging aanging? ,,Ik gaf ze geen keuze, eerlijk gezegd. En zolang mijn gezicht heel bleef, was het geen probleem. Tijdens de opnamen deed ik vooral aan extreme fitness, wat mijn prestaties alleen maar ten goede kwam, want het zijn beide hele extreme films.”

Elba wil zich nu eenmaal niet beperken tot acteren. ,,Ik weet dat er mensen zijn die zeggen: we waarderen je als acteur. Maar ik heb een speciale band met Discovery. Zij zeggen: als jij een proefkonijn wil zijn, dan gaan we ervoor. Voor mij is het een geweldige kans. En voor de kijkers een uitgelezen mogelijkheid om iemand iets heel bijzonders te zien doen. En het vormt hopelijk een bron van inspiratie.”

De wekker om vier uur zetten voor een urenlange training voorafgaand aan een lange draaidag, neergehaald worden door een ’ogenschijnlijk schlemielig joch’, er zijn zeker momenten geweest waarop Elba zich wanhopig voelde.

,,Fighter is zonder twijfel een van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb. Al is het lastig te vergelijken met filmrollen. Mandela was belachelijk zwaar om te doen. Beasts of No Nation (waarin Elba een commandant van een leger met kindsoldaten speelt, red) ook, vooral mentaal. Ik walgde van mijn personage. Maar uiteindelijk haalt niets het, op het gebied van uitdagingen, bij vader zijn’’, zegt de Brit die uit twee inmiddels beëindigde huwelijken een zoon en een dochter heeft. ,,Hoewel het ouderschap zwaar is, betreft het wel werk uit liefde. Het vereist een ander soort taaiheid.”

In de ring wil Elba niet meer, maar hij gaat er alles aan doen om zijn fitheid te behouden, zegt hij. Dit jaar gaat hij voor het eerst een film regisseren, Yardie. Daarna maakt hij onder zijn naam DJ Big Driis ruim baan voor muziek. ,,In 2018 ga ik hopelijk een wereldtour maken. Dan neem ik een acteerpauze.” En ergens tussendoor moeten dus Luther-fans nog worden voorzien van nieuwe avonturen van hun held nadat ze er vorig jaar bekaaid vanaf kwamen. Het langverwachte vierde seizoen telde uiteindelijk slechts twee afleveringen. Het ontbrak zowel Elba als schrijver Neil Cross aan tijd, luidde de verklaring. En hij zag in het tweeluik een voordeel: ,,Er is veel minder tijd om het publiek tevreden te stellen. Dat maakt het spannender voor mij en een grotere uitdaging.”

Inmiddels acteert de man wiens naam vorig jaar prijkte in de Time-100 van meest invloedrijke mensen ter wereld, al 25 jaar. Dat van die lijst, dat wist hij niet, bezweert hij. ,,Om met beide benen op de grond te blijven staan, probeer ik niks te zien van waarin ik heb gespeeld en probeer ik niet te lezen wat er over mij wordt geschreven. Interviews lees ik ook nooit terug. Ik denk dat ik nuchter blijf door dingen te doen die niets met acteren te maken hebben. Ik verschil niks van een ander: alleen spring ik door mijn werk wat meer in het oog. Maar ik moet van A naar B zien te komen, net als elk mens.”