Nieuws/Binnenland
524324366
Binnenland

’Van warm zomerweer geen sprake meer’

Omslag naar koel en herfstachtig weer

Fietsers in de regen (archiefbeeld).

Fietsers in de regen (archiefbeeld).

HOUTEN - Er is herfstachtig weer op til. Volgens Weerplaza begint maandag een periode met wisselvallig en vrij koel weer. Er vallen geregeld buien, de wind waait stevig en de temperaturen blijven onder de 20 graden. „Van warm zomerweer is duidelijk geen sprake meer”, aldus het weerbureau.

Fietsers in de regen (archiefbeeld).

Fietsers in de regen (archiefbeeld).

De overgang naar het vroege herfstweer gebeurt niet zonder slag of stoot. Vrijdag stroomt eerst nog warme en vochtige lucht over Nederland. Het wordt 23 tot 28 graden. In de middag en avond trekken talrijke buien over het land, soms met onweer en forse windvlagen. Zaterdag gaat het flink waaien, met aan zee windkracht 8. Windstoten kunnen in de kustregio oplopen tot 100 kilometer per uur, wat vervelend kan uitpakken voor campinggasten. Wel zijn er zonnige perioden en maar een enkele bui.

Zondag neemt de wind af en zijn er flinke perioden met zon bij maxima tussen 20 tot 25 graden. Bovendien blijft het droog. „Deze zondag vormt een ideale dag om buiten te zijn. Pak hem met beide handen aan, want we weten nog niet wanneer we weer zo’n mooie dag krijgen”, zegt Weerplaza.