Nieuws/Buitenland
525451130
Buitenland

Saudiër schiet mensen dood op basis VS

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

PENSACOLA - Een leerling van de Saudische luchtmacht heeft vrijdag zeker drie mensen doodgeschoten op de Amerikaanse marinevliegbasis in Pensacola in Florida. De politie schoot de dader dood, melden de Amerikaanse autoriteiten. Acht mensen raakten gewond, onder wie twee politieagenten.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

„Er zullen duidelijk veel vragen rijzen over het feit dat deze persoon een vreemdeling is, deel uitmaakt van de Saudische luchtmacht en dan hier op onze grond traint”, zei de gouverneur van Florida, Ron DeSantis. Hij benadrukte dat de man „dezelfde nationaliteit heeft als vijftien van de negentien mannen die betrokken waren bij de aanslagen van 9/11 en van wie sommigen naar de vliegschool in Florida gingen.”

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft president Donald Trump gebeld en zijn condoleances overgebracht en zijn medeleven betuigd aan de families en vrienden van de slachtoffers. De koning zei volgens Trump verder dat „het Saudische volk woedend is op de barbaarse acties van de schutter en dat deze op geen enkele manier de gevoelens vertegenwoordigen van het Saudische volk dat van de Amerikanen houdt.” Trump zelf noemde de schietpartij een „vreselijke gebeurtenis.”

Onderzoek naar link met terrorisme

Onderzocht wordt of het incident een link met terrorisme heeft.

Het was de tweede schietpartij op een marinebasis in drie dagen. Woensdag schoot een Amerikaanse matroos op marinebasis Pearl Harbor in Hawaï twee mensen dood en verwondde er een. Daarna beroofde hij zichzelf van het leven.