Nieuws/Binnenland
525701200
Binnenland

liquidatie advocaat kroongetuige

Rutte: ’Zeer verontrustende berichten’

Nederland geschokt door liquidatie op advocaat Wiersum (44)

AMSTERDAM - Premier Mark Rutte en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemen de liquidatie van een advocaat van een kroongetuige zeer verontrustend. Volgens Rutte en Dekker zit de politie er bovenop. Burgemeester Halsema van Amsterdam spreekt van een afschuwelijke moord op een advocaat die het wezen van de rechtsstaat aantast. Ook partijen in de Tweede Kamer reageren vol ongeloof. „Een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat”, laat regeringspartij CDA weten. Verdriet heerst onder collega’s van Wiersum.

Het Openbaar Ministerie reageert met „grote afschuw” op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum en noemt de moord een aanslag op de rechtsstaat. Het OM houdt rekening met meerdere scenario’s, waaronder het feit dat Wiersum de kroongetuige Nabil B. bijstond. „Nederland heeft de laatste jaren kunnen zien dat criminelen tot ongekend en nietsontziend geweld in staat zijn. Daarbij hebben criminelen elkaar geliquideerd en zijn ook onschuldige burgers in gevaar gebracht en gedood”, stelt het OM. Het Openbaar ministerie zegt er met de politie alles aan te doen om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

Met de „brute moord” op advocaat Derk Wiersum is „een nieuwe grens overschreden, nu ook mensen die gewoon hun werk doen niet meer veilig lijken.” Dat zegt korpschef Erik Akerboom van de politie in een reactie op de liquidatie.

’Onacceptabele aanval’

Een keiharde en onacceptabele aanval op de rechtsstaat, vinden politici van links tot rechts. Maar ook een signaal dat de strijd tegen drugscriminaliteit snel moet worden gewonnen, klinkt het. „Allereerst medeleven met slachtoffer en nabestaanden”, aldus VVD-fractieleider Dijkhoff. „We moeten de hele organisatie aanpakken, niet alleen degene die de trekker overhaalt.” Dat wil de liberaal voor elkaar krijgen door geld af te pakken, om drugscriminaliteit onaantrekkelijk te maken.

Ook de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is „zeer geschokt” dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. „We leven mee met de nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet”, zegt een woordvoerder.

’Italiaanse maffiapraktijken’

PVV-leiders Wilders nam tijdens het begin van de Algemene Beschouwingen het woord om ook namens collega’s zijn steun te betuigen aan naasten van Wiersum en iedereen uit zijn beroepsgroep. Hij maakte daarbij een aangeslagen indruk. Zijn D66-collega Maarten Groothuizen spreekt van „inktzwart nieuws” en „een ongehoorde escalatie van het geweld.”

Van Dam (CDA) en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken willen dat justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer komt om tekst en uitleg te geven. Van Dam vreest dat de gevolgen van de liquidatie de hele advocatuur en de rechtsstaat zullen raken. Hij denkt dat potentiële kroongetuigen voortaan wel twee keer nadenken voor ze nog samenwerken met de politie en advocaten voor ze met zo’n cliënt in zee gaan.

De jonge leeftijd van de vermoedelijke dader geeft te denken, zegt Van Dam. Hij vermoedt dat een tiener met de moord is belast omdat minderjarigen veel lichtere straffen krijgen. De politiek moet zich gaan beraden of dat niet anders moet, vindt hij.

Overschaduwen

De moord zal de Algemene Beschouwingen, het grote Kamerdebat over de plannen die het kabinet met Prinsjesdag heeft gepresenteerd, zeker overschaduwen, zeggen de Kamerleden.

Aimabel, sympathiek, gedreven, integer en een uitstekend advocaat. Op de Amsterdamse rechtbank wordt over Derk Wiersum louter in lovende termen gesproken. Rechters, officieren van justitie, collega-advocaten, gerechtsbodes, iedereen mocht Wiersum.

Strafrechtadvocaten reageren ontzet op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. „Dit is schokkend, een hele grote stap buiten het milieu”, zegt Jan Hein Kuijpers. „Er is maar één woord voor: verschrikkelijk”, verklaart Gerard Spong. Peter Plasman zegt „zo’n moord nooit voor mogelijk” te hebben gehouden.

Dreigementen tegen advocaten zijn niet nieuw, weet Spong, die zelf ook wel eens aangifte van bedreigingen heeft gedaan. „Die waren vaak niet mals. We hebben wel eens meegemaakt dat advocaten om het leven zijn gekomen. Maar het grote verschil met Wiersum is dat hij een volstrekt integere advocaat was die niet samenspande met zijn clientèle. Deze volstrekt treurige nieuwigheid zou met zich meebrengen dat je geen rechtsbijstand meer kan verlenen aan een kroongetuige.”

„Ik denk dat het heel lastig zal worden om een advocaat te vinden voor deze kroongetuige. Dan merk je dat het systeem van bedreiging dus werkt. We zullen daar een oplossing voor moeten vinden.” Dat zegt Simeon Burmeister, waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, in reactie op de moord op zijn collega-advocaat Derk Wiersum.

Verslagenheid

In het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid is de verslagenheid door het nieuws over de moord op advocaat Derk Wiersum woensdagmorgen groot. Wiersum deed veel zaken op de hoofdstedelijke rechtbank en was er derhalve al jaren kind aan huis. „Wij zijn geschokt, ongeloof overheerst. Je kunt zeggen dat dit een aanslag is op de rechtsstaat.” Zo reageerde Christa Wiertz, sinds begin dit jaar president van de rechtbank in Amsterdam, woensdag op de moord op advocaat Derk Wiersum.

Ook de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten is „diep geschokt.” Volgens de vereniging verliest de strafrechtadvocatuur „een goede, bekwame en fijne collega.” „Deze verschrikkelijke daad raakt een van de kernen van de rechtsstaat. Strafrechtadvocaten moeten veilig hun werk kunnen doen”, aldus de organisatie.

Advocaat Derk Wiersum, die B. bijstaat in de rechtszaak over liquidaties met het criminele kopstuk Ridouan Taghi als spil, werd woensdagochtend in Amsterdam doodgeschoten. Wiersum is niet de eerste die in de omgeving van Nabil B. is geliquideerd. De broer van de kroongetuige Reduan B. werd in maart vorig jaar in Amsterdam-Noord neergeschoten.

Actie

Advocaten gaan zich beraden op een gezamenlijke actie naar aanleiding van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Dat zei de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Evert-Jan Henrichs. Donderdag wordt erover vergaderd. Te denken valt bijvoorbeeld aan een stille tocht.

liquidatie advocaat kroongetuigeLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover