Nieuws/Binnenland
527025435
Binnenland

65 Moldaviërs aangetroffen in touringcar Ter Apel

De touringcar waarin de 65 Moldaviërs werden aangetroffen.

De touringcar waarin de 65 Moldaviërs werden aangetroffen.

TER APEL - De Koninklijke Marechaussee heeft een touringcar onderschept met daarin ongeveer 65 illegale Moldaviërs. De 57-jarige chauffeur en de 50-jarige bijrijder zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De touringcar waarin de 65 Moldaviërs werden aangetroffen.

De touringcar waarin de 65 Moldaviërs werden aangetroffen.

De Marechaussee werd maandagochtend ingeschakeld door personeel van het asielzoekerscentrum in het Groningse dorp toen zij een groep vanuit de bus hun terrein op zagen komen lopen.

Geen van allen kon een geldig grensoverschrijdingsdocument tonen. Onder de 65 Moldaviërs waren veel kinderen. Ze hebben asiel aangevraagd.

De afgelopen week zijn er meer mensen aangehouden die Moldaviërs ons land probeerden in te smokkelen. Zo werd zaterdag een 34-jarige man opgepakt omdat hij in een busje reed met 19 Moldaviers. En ook vorige week was het raak. Toen werd een 26-jarige man uit het Limburgse Baexem aangehouden, nadat hij met elf Moldaviërs gezien was bij de grensovergang van de N366 in Groningen.

Terugsturen

Moldavië staat niet op de lijst van veilige landen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat betekent dat het moeilijker is om afgewezen asielzoekers terug te sturen.

Het aantal Moldaviërs dat asiel aanvraagt in Nederland, is de afgelopen jaren hard gestegen. In 2014 deden vijf mensen uit het land een eerste asielverzoek, in 2015 waren het er tien en in 2016 vijftien. In 2017 vroegen ineens 340 Moldaviërs asiel aan en vorig jaar waren het er 830. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen 635 mensen uit Moldavië hier aan. Dat is meer dan in dezelfde maanden vorig jaar.