Nieuws/Buitenland
52813318
Buitenland

Orkaan Ian in extreem gevaarlijke categorie 4 op weg naar Florida

Sunshine Skyway in Tampa Bay, Florida

Sunshine Skyway in Tampa Bay, Florida

TAMPA - Het Amerikaanse Nationaal Hurricanecentrum heeft de kracht van de orkaan Ian opgeschaald naar categorie vier, wat betekent dat windsnelheden tot ruim 250 kilometer per uur mogelijk zijn. Er is maar een gevaarlijkere categorie, nummer 5. De orkaan zou daar bijna krachtig genoeg voor zijn.

Sunshine Skyway in Tampa Bay, Florida

Sunshine Skyway in Tampa Bay, Florida

Ian heeft in Cuba veel schade veroorzaakt, vooral in de meest westelijke provincie Pinar del Río. Cubaanse media melden vooralsnog geen doden. De wervelstorm trekt noordwaarts en de koers is oostelijker uitgevallen dan eerder werd gedacht. Ian zal daarom naar verwachting niet in de uiterst dichtbevolkte regio van de metropool Tampa aan land gaan, maar zuidelijker in de streek van Sarasota, waarschijnlijk rond 20.00 uur onze tijd.

VIDEO De Nederlandse Emma Schillings is au pair in Florida, Amerika, en moet vluchten voor orkaan Ian. Ze neemt ons mee in het evacuatieproces. Artikel gaat verder onder de video.

Aan de westkust van Florida zijn 2,5 miljoen mensen bij de kust vandaan getrokken uit angst voor de storm, hoge golven en overstromingen door de hevige regenval. In afwachting van de storm beginnen de wind en regenval al flink toe te nemen. In de stad Fort Myers staan de eerste straten al onder water. In heel de Verenigde Staten worden vluchten geannuleerd door het noodweer en inmiddels zitten al zo'n 270.000 mensen in de staat zonder stroom.