Nieuws/Binnenland
529241887
Binnenland

Rutte: ’Lockdown houden we niet nog vier maanden vol, maar kantelpunt nadert’

Demissionair premier Mark Rutte geeft een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.

Demissionair premier Mark Rutte geeft een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.

Den Haag - Het demissionaire kabinet kondigt nog geen nieuwe grote versoepelingen aan. Voor de detailhandel komt er extra ruimte voor winkelen op afspraak. Ook mogen volwassenen weer buiten sporten met maximaal vier personen. „Het is een kleine aanpassing die een verschil kan maken”, zei Rutte.

Demissionair premier Mark Rutte geeft een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.

Demissionair premier Mark Rutte geeft een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.

Voor de detailhandel komt er een ’correctie’, zoals de premier het noemt. In plaats van twee klanten per verdieping wordt het aantal vierkante meters de norm. Per 25 vierkante meter mag één klant worden ontvangen. „Met een maximum van vijftig mensen in de hele winkel”, aldus Rutte. De premier wil rond Pasen nieuwe stappen aankondigen, onder andere voor horeca. Op 23 maart komt er een nieuw reisadvies voor de meivakantie. „Hopelijk ook voor de zomervakantie”, vertelde Rutte.

Terrassen mogen rond Pasen weer open, mits de coronacijfers het toelaten, zei demissionair minister De Jonge. Wel komt er in dat geval een maximaal aantal gasten aan tafel en op het terras. Voor het zover is, moet de druk op de ziekenhuizen eerst wel afnemen en moet het virus zich minder snel verspreiden.

Premier Rutte vraagt vooral geduld. „Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt ten opzichte van het virus.” Rutte zegt ’bewust risico’s’ te willen nemen, al betekent dat niet dat er nu nieuwe grote versoepelingen worden aangekondigd. „We houden de lockdown op deze manier niet nog vier maanden vol.” Toch waarschuwt hij dat echt grote stappen nog niet kunnen worden gezet. Het is niet mogelijk tot 16 maart nieuwe versoepelingen aan te kondigen, zei Rutte. „Alleen wat correcties.”

Kleine stappen

Tot aan de zomer zullen er slechts kleine stappen worden gezet, viel op te maken uit de woorden van de demissionair premier. „Als iedereen in de zomer een keer is gevaccineerd, is dat het moment waarop we weer grote stappen kunnen zetten naar de normale wereld. Je kunt zeggen, dat is al over vier maanden. Maar het is ook pás over vier maanden.”

Rutte zei niet te kunnen voorspellen wanneer de avondklok verdwijnt. „Daar willen we nog altijd graag vanaf, maar het is nu niet verstandig.” Hij ontkent dat andere versoepelingen nu voor gaan. „Dit zijn correcties.” De minister-president geeft toe het exacte effect nog altijd niet te weten, omdat het samen wordt gemeten met de regel om niet meer dan één bezoeker te ontvangen. „Maar samen geven die een afname van zo’n 10 procent”, herhaalde de premier.

Maatregelen zijn nog hard nodig, vertelde coronaminister De Jonge. „De komende tijd moeten we het nog van maatregelen hebben om het virus eronder te houden. Laten we in het zicht van de haven geen domme dingen doen.” De piek van de derde golf komt nog, waarschuwde hij. Als de slechtste scenario’s uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar, zei De Jonge.

Over steun aan ondernemers wordt druk gesproken in Den Haag. De komende dagen kijkt het kabinet opnieuw of de economische steunpakketten nog wel toereikend zijn om ondernemers te helpen om niet te verzuipen.

Demissionair premier Rutte introduceert in het verkiezingsinterview met De Telegraaf een nationaal herstelplan voor na de coronacrisis. Dat hebben ze slim bedacht bij de VVD, zegt politiek commentator Wouter de Winther in de podcast Afhameren:

Vakanties

Het demissionaire kabinet wil tijdens een volgend persmoment ook perspectief bieden voor de mei- en zomervakantie. Vermoedelijk gaan veel gebieden half april weer op ’geel’. Momenteel staat in het reisadvies van Buitenlandse Zaken de hele wereld nog op oranje, wat wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen een uitzondering op de regel vormen. Volgens Rutte snakt iedereen ernaar om er weer even tussenuit te kunnen. „Laten we hopen dat er dan ook op dit punt iets meer kan.”

Het aantal besmettingen is nog te hoog om verder te versoepelen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer weer met de betrokken bewindslieden over de coronamaatregelen. Het is het laatste coronadebat voor de verkiezingen.