Nieuws/Binnenland
529453542
Binnenland

Utrechtse GGD gaat tot middernacht prikken: ’Zo laagdrempelig mogelijk zijn’

UTRECHT - De GGD Regio Utrecht (GGDrU) gaat vanaf komende woensdag tot laat in de avond vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. Het gaat om een tijdelijke pilot om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is onder inwoners om zich op latere tijdstippen te laten vaccineren tegen het coronavirus.

De GGDrU prikt nu van 08.00 uur tot 20.00 uur. Tijdens de pilot kan dit tot 23.45 uur. Met de gegevens uit de pilot wordt bekeken of deze ruime openstelling tijdens de massavaccinatie ook wordt ingezet. „Wij willen zo laagdrempelig mogelijk zijn ten aanzien van openingstijden en locaties. Deze pilot en mogelijke avondopenstelling dragen hieraan bij”, aldus directeur Jaap Donker.

Mensen die nu in aanmerking komen voor vaccinatie kunnen bij het maken van een afspraak bij het lokale nummer van GGDrU de voorkeur aangeven voor de avond. De verruimde openingstijden gelden ook tijdens de avondklok.

Aangezien het om een medische ingreep gaat, zijn mensen met een afspraak vrijgesteld van de avondklok. Zij moeten vanwege de avondklok nog wel een ingevulde eigen verklaring meenemen en krijgen na afloop een vaccinatiebevestiging mee.

’Gevaccineerden blijven zich aan coronaregels houden’

Vrijwel niemand laat na een vaccinatie tegen corona de coronaregels helemaal los. Veel mensen wachten tot hun dierbaren ook zijn ingeënt, meldt EenVandaag na onderzoek.

Aan het onderzoek deden een kleine 26.000 leden van het Opiniepanel mee, van wie 5576 mensen een of zelfs al twee keer zijn gevaccineerd. Negen van de tien gevaccineerden geven aan zich te houden aan de regels die ook gelden voor niet-gevaccineerde mensen. Een op de twintig houdt zich minder aan de maatregelen. Hierbij gaat het vooral om niet-kwetsbare mensen.

Mensen die een of twee prikken hebben gehad, houden zich vooral nog aan de regels omdat ze vrezen het virus mogelijk over te dragen op dierbaren. Een klein deel van de mensen is bang om zelf alsnog ziek te worden.