Nieuws/Buitenland
529910580
Buitenland

Schietpartij VS bij poging neerhalen standbeeld

ALBUQUERQUE - Bij een schietpartij tijdens schermutselingen rond een standbeeld van een Spaanse militair en veroveraar in de Amerikaanse staat New Mexico is een man gewond geraakt. Demonstranten wilden het beeld van Juan de Oñate in de stad Albuquerque neerhalen maar raakten volgens lokale media slaags met een gewapende groep.

De gewapende groep hoorde tot een burgermilitie die als burgerbescherming in de staat opereert. Het beeld van de Spaanse veroveraar uit de zestiende eeuw staat voor de deur van een museum in de Amerikaanse stad. Op beelden van het incident is te zien hoe een man in een worsteling is verwikkeld met demonstranten. Hij trekt een wapen en schiet vijf keer. Daarna blijft een gewonde op straat liggen.

Standbeelden van landveroveraars en voorstanders van slavernij uit het verleden staan in de hele wereld ter discussie door de demonstraties tegen politiegeweld en racisme. Actievoerders gingen en gaan wereldwijd de straat op na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd bij zijn arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis.

„De ideologische golf die over ons heen spoelt sinds de dood van de Amerikaanse George Floyd, zal zich keren tegen onze democratie en rechtsstaat. De ideologie erachter is destructief”, zegt Wierd Duk in zijn nieuwste podcast.