Nieuws/Binnenland
530569802
Binnenland

Dierenpark verwelkomt pasgeboren zebraveulen

AMERSFOORT - DierenPark Amersfoort is sinds dinsdag een zebraveulen rijker. „Toen wij ’s morgens de stallen binnenliepen, werden we verblijd door een pasgeboren zebra”, vertelt dierverzorger Annelien Lodder. „Na een dracht van ongeveer dertien maanden lag er een zebraveulen naast moeder Geisa en het gaat goed met jong; het veulen drinkt goed en is zelfs al de buitenwereld gaan verkennen.”

„Moeder en haar jong liepen vanochtend hun verblijf de Savanne op, waar natuurlijk een wereld voor het kleintje openging”, vertelt Annelien. „De kleine zebra trekt regelmatig al voorzichtig op onderzoek uit, maar moeder houdt haar veulen maar al te goed in de gaten en verliest het jong niet uit het oog.” Ook andere savannebewoners als de giraffen, beisa oryx en impala’s hebben de nieuweling al in de smiezen gekregen.

De geboorte komt na de introductie van een nieuwe zebrahengst in het park afgelopen jaar. „Het veulen is geboren na een dracht van dertien maanden, dus we kunnen wel zeggen dat er direct een match was tussen hem en Geisa”, zegt een lachende Annelien. De Grévy zebra komt van oorsprong voor in de drogere streken van Kenia en Ethiopië en heeft een bedreigde status.

Het geslacht van het gestreepte hoefdier is nog niet bekend. „We hebben nog niet kunnen zien of het zebrajong een mannetje of vrouwtje is”, aldus Annelien. „Dit weten wij waarschijnlijk over een paar dagen.”