Nieuws/Buitenland
53103
Buitenland

’Burgerslachtoffers bij luchtaanval Jemen’

WASHINGTON - Bij een luchtaanval op een militante groep van al-Qaeda zondag in het zuiden van Jemen zijn „waarschijnlijk” burgerslachtoffers gevallen, onder wie mogelijk kinderen. Het Amerikaanse leger zei woensdag dat een onderzoeksteam tot deze conclusie is gekomen.

„De burgers zijn mogelijk verzeild geraakt in luchtgeweer dat was opgeroepen om de troepen van de VS te ondersteunen”, stelde de krijgsmacht in een verklaring. Het leger gaat onderzoek doen naar de mogelijke burgerdoden bij de eerste aanval op al-Qaeda in opdracht van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.

Militaire functionarissen melden dat Trump zijn eerste anti-terroristische operatie goedkeurde zonder voldoende inlichtingen, grondondersteuning of backup-plannen.

Trump bracht woensdag nog een onverwacht bezoek aan de luchtmachtbasis bij Dover in de staat Delaware. Hij deed dat om een 36-jarige commando die tijdens de legeractie om het leven kwam de laatste eer te bewijzen.

Elite-eenheden van Navy SEAL voerden met gevechtshelikopters een aanval uit op terroristen van al-Qaeda in Jemen. De regering-Trump had daarmee een primeur. Toen Obama nog aan de macht was werden in het gebied alleen drones ingezet. Het Amerikaanse leger zegt dat bij de aanval veertien militanten om het leven zijn gekomen. Artsen ter plaatse menen daarentegen dat ongeveer dertig mensen gedood zijn, onder wie tien vrouwen en kinderen.