Advies om trein te mijden in Zuid-Holland
Reizigersdrama op het spoor in grote delen van de Randstad door staking NS-personeel
Problemen op Rotterdam Centraal vrijdag in verband met de NS-stakingen.
Ⓒ ANP / ANP
ROTTERDAM - De effecten van de staking van NS-personeel in Zuid-Holland zijn vrijdag voelbaar in de hele Randstad, en ook wat plekken daarbuiten. Dat zegt een woordvoerder van de NS. Volgens hem is het niet zo dat het treinverkeer in de hele Randstad platligt.
Problemen op Rotterdam Centraal vrijdag in verband met de NS-stakingen.
Ⓒ ANP / ANP
Door de staking ligt het treinverkeer in Zuid-Holland wel vrijwel volledig plat. „Daar rijdt sporadisch nog een trein”, zegt de woordvoerder. Op de site van de NS is verder te zien dat de staking in vrijwel de hele Randstad voor treinuitval zorgt, bijvoorbeeld ook rond Schiphol. Ook vanaf Alkmaar richting Amsterdam, vanaf Eindhoven via Breda naar Rotterdam en tussen Utrecht en Amersfoort Schothorst zijn er problemen. „Het advies blijft: check kort voor vertrek de reisplanner. Als je trein niet gaat, kan je altijd de volgende nemen.”
Dat de staking in Zuid-Holland ook gevolgen heeft voor trajecten buiten dit gebied, komt volgens de woordvoerder doordat de dienstregeling van deze regio zeer verweven is met die voor de rest van het land. Hij spreekt van een lange treinvoering, waarbij treinen lang doorrijden, van bijvoorbeeld Den Helder naar Maastricht. „Als die trein door stakingsgebied rijdt, veranderen die lijnen ook.” Daarbij kan het ook voorkomen dat bijvoorbeeld een trein die van Amersfoort die normaal doorrijdt naar Den Haag eerder moet omkeren, waarna vervolgens een trein uit bijvoorbeeld Driebergen in de weg kan zitten. „Die trein wordt dan geschrapt.”
De situatie op het spoor rond 12 uur
Ⓒ NS
FNV zegt dat de staking vrijdag veel meer impact krijgt dan die in het noorden omdat er grote treinknooppunten zoals Den Haag en Rotterdam geraakt worden. Op de door de staking getroffen stations is het deze morgen rustig, zegt een woordvoerster van NS. Volgens de zegsvrouw zijn reizigers dus goed op de hoogte van de staking.
Zo lopen er op station Rotterdam CS bijna geen mensen. De medewerkers van de winkels op het station rekenen vrijdag niet op veel klandizie. Tientallen passagiers zijn kort na 07.00 uur uitgestapt uit een trein die uit Roosendaal kwam en Amsterdam als eindbestemming had. Het treinpersoneel uit Roosendaal zou in de Maasstad worden afgelost door Rotterdams personeel, maar dat staakt en dus kan die trein niet verder. Hoe de reizigers hun reis moeten vervolgen, is niet bekend.
Geen extra drukte in streekvervoer door treinstaking
De staking bij het NS-personeel in Zuid-Holland lijkt niet van invloed te zijn op het stads- en streekvervoer in die provincie. In de trams, bussen en metro’s is het niet drukker dan normaal en zijn er geen grote problemen, zeggen de vervoerders.
„Het lijkt erop dat de mensen goed geïnformeerd zijn en hun maatregelen hebben genomen”, zegt een woordvoerster van het Haagse vervoersbedrijf HTM. „Nu is het ook wel zo dat veel mensen die met de HTM reizen aangevoerd worden door de NS, dus die passagiers hebben we vandaag niet.”
’Ziet er niet goed uit’
„Wat is dit nou weer?”, herhaalde een man meerdere keren op Den Haag CS in de ochtend. Een vrouw had haar zoon naar de trein gebracht, die naar Almere moest. „We hadden het gisteren nog speciaal gecheckt, deze trein zou wel rijden. Maar het ziet er niet goed uit, dus we gaan maar weer naar huis toe.”
Later op de ochtend verschijnen meer reizigers, met name dagjesmensen, die toch niet op de hoogte bleken van de staking. Een moeder had met haar dochter en zoon een dagje Amsterdam gepland. „Nou, dit lijkt me duidelijk”, zei ze gelaten. „Hier rijdt niks meer. We moeten deze afspraak afzeggen.”
De NS schat dat de staking van vrijdag veel meer gevolgen zal hebben dan eerdere werkonderbrekingen. Het spoorbedrijf adviseert de treinreis in Zuid-Holland uit te stellen of op een andere manier op weg te gaan. Ook buiten de regio worden reizigers opgeroepen kort voor vertrek de reisplanner te bekijken.
Ook buiten het stakingsgebied zijn reizigers de dupe. Daar moet rekening worden gehouden met langere reistijden en meer overstappen. Thalys en Eurostar rijden wel normaal. De intercity naar Brussel rijdt minder vaak, maar stopt wel zoals gebruikelijk in Rotterdam. „Deze regio is heel erg verweven met de rest van Nederland”, aldus de woordvoerster.
Vanuit Utrecht rijden er wel treinen richting Rotterdam, maar die gaan wegens de staking niet verder dan Gouda. De meeste treinen tussen Utrecht en het noorden, oosten en zuiden van het land lijken vooralsnog te rijden. Stations in het noorden van het land ondervinden vrijdagochtend vroeg nauwelijks hinder van de staking. Of dit later op de dag door de omvang staking verandert, is niet duidelijk. „Vanaf Utrecht naar het noorden reizen zou bijvoorbeeld mogelijk moeten zijn, maar het kan zomaar zijn dat die trein toch uitvalt, mogelijk omdat die trein uit het westen zou moeten komen. Daarom doen wij echt de oproep aan reizigers: houd de reisplanners in de gaten.”
Ook in Amersfoort zijn er verschillende treinen die niet rijden.
Ⓒ keistadnieuws
Andere opties
Treinen van de overige vervoerders - waaronder R-net tussen Alphen aan den Rijn en Gouda, en tussen Dordrecht en Geldermalsen - rijden vrijdag wel. Dit weekeinde rekent de NS erop weer volgens de normale dienstregeling te kunnen rijden.
Net als bij de eerste staking probeert het spoorbedrijf het stakingsgebied los te koppelen van de rest van de dienstregeling, maar dat is veel lastiger. Toen werd het treinverkeer bijna volledig platgelegd door de staking. Omdat reizigers goed op de hoogte waren, bleven de stations vrijwel leeg.
Terwijl de staking van NS-personeel in Zuid-Holland het treinverkeer al flink ontregelt, zorgt koperdiefstal vrijdag voor verdere treinuitval. Tussen Kruiningen en Goes rijden er geen treinen vanwege deze diefstal, meldt spoorbeheerder ProRail. De politie laat weten een 36-jarige verdachte te hebben aangehouden.
Schiphol
„Ik maak me zorgen over Schiphol”, zegt woordvoerder Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeerscentrale. „Misschien kom je vanuit Schiphol tot Leiden, maar verder niet. Als je een vlucht moet halen, heb je ook een probleem. Het zal een af- en aanrijden van auto’s zijn. In het verleden hebben we ook verkeerschaos gezien toen reizigers door een staking massaal met de auto naar het vliegveld werden gebracht”, aldus Broekhuis.
Vanuit Schiphol rijden er vrijdagochtend vroeg nog wel treinen richting het (zuid)oosten, bijvoorbeeld naar Almere en Venlo, maar niet naar Zuid-Holland. Zo stopt de trein richting Den Haag al in Hoofddorp.
Tot overmaat van ramp zorgt koperdiefstal vrijdagochtend ook voor verdere treinuitval. Tussen Kruiningen en Goes rijden er geen treinen vanwege deze diefstal, meldt spoorbeheerder ProRail. Tussen de getroffen stations rijden snelbussen, meldt de NS. De vervoerder laat weten dat de extra reistijd door de problemen ruim een uur is. ProRail verwacht dat het spoor rond 12.00 uur weer is hersteld. De politie laat weten een 36-jarige verdachte te hebben aangehouden.
Stukgelopen cao-onderhandelingen
De acties worden gevoerd vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. De estafettestakingen duren tot het einde van augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een landelijke staking. Het personeel eist loonsverhoging, een bonus en minder werkdruk. De vakbonden blijven van harte welkom aan tafel om te praten over de cao voor het NS-personeel. Dat zegt een woordvoerder van de NS vrijdag. Eerder gaf een woordvoerder van vakbond FNV aan dat de NS nog niet beweegt.
Maandag gaan de acties verder in de regio noordwest. Op 30 augustus staakt personeel in het midden van het land en op 31 augustus in het oosten en zuiden van Nederland.
Lunch Update
Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.