Nieuws/Buitenland
532560108
Buitenland

Argentijnse vicepresident zegt ’dankzij God nog in leven te zijn’

Cristina Fernandez de Kirchner

Cristina Fernandez de Kirchner

BUENOS AIRES -

Cristina Fernandez de Kirchner

Cristina Fernandez de Kirchner

De Argentijnse vicepresident Cristina Fernández de Kirchner heeft voor het eerst op de mislukte moordaanslag tegen haar gereageerd. Tijdens een bijeenkomst met priesters en nonnen zei ze volgens de BBC dat ze „dankzij God en de Heilige Maagd Maria nog in leven is.” De verdachte die begin deze maand een pistool op Fernández de Kirchner richtte is inmiddels aangeklaagd.

Beelden van een mislukte moordaanslag op de vicepresident gingen de wereld over. Een man hield een pistool voor het gezicht van Fernández de Kirchner. Omdat het wapen niet werkte, mislukte de aanslag. President Alberto Fernández sprak van „het ernstigste incident sinds Argentinië weer een democratie is.” Een 35-jarige man uit Brazilië en zijn 23-jarige vriendin werden gearresteerd. Zij zouden de aanslag hebben gepland en zijn donderdag aangeklaagd op verdenking van poging tot moord.

Fernández de Kirchner werd een dag na de mislukte aanslag gebeld door paus Franciscus, die zelf in Buenos Aires geboren werd. Hij betuigde steun, aldus de vicepresident.

Fernández de Kirchner is een van de belangrijkste en meest polariserende politici van Argentinië. Haar hangt een gevangenisstraf van twaalf jaar boven het hoofd vanwege vermeende corruptie. Al weken wordt er door aanhangers en tegenstanders van de vicepresident geprotesteerd, onder meer bij haar woning.