Nieuws/Binnenland
532577810
Binnenland

Bij heldere hemel zijn vallende sterren goed zichtbaar

Aarde raast deze week door de Orioniden

AMSTERDAM - Het zit de liefhebbers van vallende sterren dit jaar niet mee. Nadat eerst de Perseïden werden gedwarsboomd door de maan, lijkt bewolking nu de Orioniden parten te spelen. Al is er hoop voor de mensen die hopen op een prachtig schouwspel aan het firmament, vertelt Yannick Damen van Weeronline.

In de nacht van maandag op dinsdag hoeft niemand zijn bed uit, klinkt het somber. Het is bewolkt. In de nacht naar woensdag tegen zessen is de sterrenregen op zijn hoogtepunt en zeker in het noorden breekt de bewolking dan. ,,In het westen en zuiden is er kans op nevel, maar omdat het wat harder gaat waaien tegen de ochtend, breekt ook die daar wat. Maar tegelijk komt er dan wat bevolking opzetten. Je moet een beetje geluk hebben’’, aldus Damen.

Donderdag in alle vroegte lijkt het beste kijkmoment, aldus de meteorologen van Weeronline. Dan is de piek al geweest, maar is het wel op grote schaal helder.

De Orioniden vormen niet de meest bekende meteorenzwerm, maar kunnen toch best wat spektakel geven. Ieder jaar rond deze tijd komt de aarde in zijn baan om de zon door deze zwerm, die in feite een soort stofwolk is in de ruimte. Als die stofdeeltjes door de dampkring komen, verbranden ze. Dat zien we op aarde als een vallende ster.

Sterrenbeeld

De Orioniden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Orion, bekend van drie heldere sterren die op een rij staan. De vallende sterren lijken namelijk uit die richting te komen. Wie dus een poging waagt om ze te zien, moet in zuidelijke richting in de buurt van dit sterrenbeeld kijken.

In augustus stonden zoals gebruikelijk de Perseïden op het programma, een sterrenregen met soms wel zeventig meteoren per uur. Dit jaar stond de maan echter de hele nacht volop te schijnen, en was het in Nederland goeddeels bewolkt. Ook nu schijnt de maan, maar is hij half vol. ,,Dat zorgt voor wat tegenlicht.’’

In december kunnen liefhebbers nog genieten van de Geminiden. Die meteorenzwerm zorgt meestal voor zo’n zestig vallende sterren per uur.