Nieuws/Binnenland
532600569
Binnenland

Leidinggevende marechaussee ontslagen na onwenselijke appjes

DEN HAAG - Defensie heeft maatregelen genomen tegen marechaussees op Schiphol die onder meer discriminerende appjes hebben verstuurd. Een leidinggevende is ontslagen „vanwege het verzenden van de stickers en rol bij de gebeurtenissen”, meldt het ministerie van Defensie.

Verder is een marechaussee overgeplaatst en hebben zeven een aantekening in hun dossier gekregen. Die blijft daar een tot vijf jaar in staan. Ook hebben ze een aantal bewustwordingsgesprekken met hun commandant gehad en gaan ze hun ervaringen met collega’s delen in de hoop ze zo bewust te maken en herhaling te voorkomen.

Eind maart kwam naar buiten dat elf marechaussees waren geschorst om deze zaak. Ze maakten deel uit van één team op de luchthaven.

Er zijn geen strafbare feiten gepleegd, bleek uit onderzoek van het Openbaar Ministerie. Uit intern onderzoek kwam naar voren dat ze onder meer stickers van discriminerende aard hebben gedeeld. De afbeeldingen en het gedrag zijn „onacceptabel”, aldus luitenant-generaal Hans Leijtens, de baas van de marechaussee.