Nieuws/Binnenland
5337239
Binnenland

Explosieven door EOD tot ontploffing gebracht

Hek politiebureau Alkmaar met ketting afgesloten tijdens plofkraak

ALKMAAR - De plofkraak die vannacht grote chaos rond een telecomwinkel in de Alkmaarse Achterstraat veroorzaakte, lijkt zeer professioneel te zijn voorbereid. De politie kon na de melding van twee hevige explosies niet direct uitrukken doordat het toegangshek van het politiebureau aan het Mallegatsplein met een ketting was afgesloten. Door de ontploffingen raakte het winkelpand beschadigd en sneuvelden ruiten van uit voorzorg ontruimde woningen.

Volgens politiewoordvoerder Wendy Boudewijn is nog niet met zekerheid te zeggen dat de hekafsluiting te maken heeft met de plofkraak die om drie uur vannacht het centrum van Alkmaar opschrikte: ,,De kettingleggers maken nu wel deel uit van het onderzoek. Het is voor ons niet zo dat één en één automatisch twee is. Of er een verband is tussen beide zaken, is nu onderwerp van onderzoek.’’ Het politieonderzoek richt zich vrijdagochtend daarom ook op de omgeving van het politiebureau: ,,We zijn vooral geïnteresseerd in camerabeelden.’’

Nadat de meldingen over twee harde knallen vannacht binnenkwam, kon de politie, doordat het hek bij het politiebureau met een ketting was vastgemaakt, niet meteen uitrukken. ,,Al vrij snel werd de ketting doorgeknipt en kon de politie haar weg vervolgen’’, aldus de politie.

Explosieven tot ontploffing gebracht

In de omgeving van de telecomwinkel doet de technische recherche vrijdagochtend onderzoek op de plaats delict. De politie vermoedt dat een pinautomaat in de winkel het doelwit was van de dader of daders. Niemand raakte bij de ontploffing gewond. De winkel en omliggende panden liepen schade op. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft twee explosieven veiliggesteld en iets buiten Alkmaar tot ontploffing gebracht. Onduidelijk is of en wat de daders buit hebben gemaakt.