Nieuws/Buitenland
534075364
Buitenland

Biden aan alle Amerikanen: draag een mondkapje

WILMINGTON - Aanstaand president Joe Biden roept Amerikanen op een mondkapje te dragen om het coronavirus terug te dringen. „Doe het voor jezelf, doe het voor je buur. Een masker is geen politiek statement maar een goede manier om het land weer bij elkaar te krijgen”, zei hij in een toespraak in zijn woonplaats Wilmington.

Met die laatste uitspraak verwijst hij naar Donald Trump, die kritiek kreeg omdat hij op veel bijeenkomsten geen mondkapje droeg in de buurt van andere mensen. Veel van diens aanhangers laten dat ook achterwege. Biden doet dat overigens ook niet altijd. Wel benadrukt hij dat het een effectief middel is om verspreiding van het virus te stoppen.

Biden zei er alles aan te doen om de pandemie te keren als hij is beëdigd. Hij waarschuwde dat de VS een heel donkere winter staan te wachten. Een vaccin is er volgens hem waarschijnlijk niet binnen enkele maanden.

Biden maakte maandag bekend wie plaatsneemt in zijn twaalfkoppige team van deskundigen dat aanbevelingen gaat doen om het coronavirus onder controle te krijgen. Hij houdt al heuse bijeenkomsten en persmomenten rond het virus – ondanks dat hij nog niet is ingezworen. The New York Times spreekt van ’een agressievere zet’. „We hebben brutale acties nodig”, zei Biden zelf.

Eerder op de dag wees Biden erop dat de VS dagelijks meer dan duizend mensen verliezen aan Covid-19. Het land heeft bijna 10 miljoen besmettingen en bijna 240.000 coronadoden gemeld, met afstand het hoogste aantal ter wereld.