Nieuws/Binnenland
53456602
Binnenland

Steeds minder jongeren kiezen voor mbo

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

AMSTERDAM - Het percentage jongeren dat voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kiest, daalt flink, meldt het CBS in de de Landelijke Jeugdmonitor. In 2005 was nog meer dan de helft van de studenten een mbo’er, maar vorig schooljaar daalde dat naar 40,3 procent. Ruim 437.000 jongeren volgden in 2021-2022 een mbo-opleiding, eveneens een lichte daling.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Ten opzichte van tien jaar geleden kiezen mbo’ers vaker voor een studie tot kapper, schoonheidsspecialist, horecaondernemer of bakker. Opleidingen die de afgelopen tien jaar minder studenten zagen instromen: verkoper, (account)manager, houtbewerker, (elektro)monteur en bouwvakker. Ondanks veel aandacht voor het tekort aan technische krachten kozen iets minder jongeren voor de studierichting ’techniek, industrie en bouwkunde’.

Het absolute aantal mbo-studenten zal de komende jaren naar verwachting verder slinken. „Goed opgeleid mbo-talent is nu al ongelofelijk schaars, dus roep ik alle jongeren die zich oriënteren op een opleiding om te kiezen voor het mbo”, reageert MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin.