Nieuws/Buitenland
535673118
Buitenland

’Lijkt een slechte grap’

Onbegrip om mysterieuze tekst op ijsbeer in Rusland

De ijsbeer loopt rond met een groot opschrift.

De ijsbeer loopt rond met een groot opschrift.

MOSKOU - Natuurbeschermers zijn laaiend over een video die circuleert op sociale media. Daarop is te zien hoe een ijsbeer in Rusland is bespoten met de tekst T-34. De letters prijken op ongeveer zijn hele lichaam.

De ijsbeer loopt rond met een groot opschrift.

De ijsbeer loopt rond met een groot opschrift.

De tekst tast het vermogen van de beer aan om in de omgeving op te gaan. De schutkleurfunctie is weg. Daardoor kan het moeilijker zijn om voedsel te vinden, vrezen natuurliefhebbers.

Hoe het nu met de ijsbeer gaat, is niet bekend. Op dit moment wordt nog onderzocht waar de video precies is gemaakt.

Mysterieuze tekst

De T-34 was een type tank dat gebruikt werd in de Tweede Wereldoorlog. De tank speelde een belangrijke rol bij de overwinning van de Sovjet-Unie op de Nazi’s, schrijft de BBC.

Sergey Kavry van het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft de video als een van de eersten op sociale media gedeeld. Hij zag de beelden in een besloten WhatsApp-groep van mensen uit Tsjoekotka, een regio in het verre oosten van Rusland.

Kavry spreekt van ’een perverse vorm van disrespect voor de geschiedenis’. Een persvoorlichter van zijn natuurbeschermingsorganisatie spreekt van ’een tamelijk grote schok’ die de video teweegbracht. „Het leek een slechte grap.”

Brutale ijsberen

Volgens wetenschapper Anatoly Kochnev is het aannemelijk dat de beer moet zijn verdoofd. De beer moet nauwelijks hebben bewogen omdat ’de letters rechtop staan en dezelfde grootte hebben’. Hij vermoedt dat de video van het archipel Nova Zembla komt.

Russische media denken dat boze locals weleens de boosdoener kunnen zijn. Op Nova Zembla is steeds meer woede over de omvangrijke populatie ijsberen. De dieren dringen dorpen binnen en wandelen door gebouwen, zo bleek uit video’s. Even werd zelfs de noodtoestand uitgeroepen.