Nieuws/Buitenland
536522267
Buitenland

’Nederlands superjacht van Bezos à $500 miljoen geen uitzondering’

AMSTERDAM - Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, is volgens persbureau Bloomberg binnenkort de trotse eigenaar van een superjacht ter waarde van meer dan 500 miljoen dollar – bijna twee keer de aankoopprijs van de vermaarde Amerikaanse krant Washington Post, ook in het bezit van de Amerikaan.

En opvallend: het jacht is van Nederlandse makelij, komt van het bedrijf Oceanco en is zo groot (127 meter lang) dat het een eigen ’mini-jacht’ erbij heeft, net als drie masten en een helikopterdek. Het zou gaan om het grootste zeiljacht ooit gebouwd in Nederland. Over twee maanden moet het af zijn.

Volgens The Independent toont het jacht aan hoe ver afgedreven miljonairs als Bezos zijn van gewone burgers. De prijs van het jacht, ruim 500 miljoen dollar, is namelijk voor meneer Bezos een spreekwoordelijke stuiver, met een vermogen van 191 miljard.

Oceanco voltooide in 2018 de bouw van deze negentig meter lange jacht.

Oceanco voltooide in 2018 de bouw van deze negentig meter lange jacht.

Tijdens de coronapandemie heeft Bezos een reuzensprong gemaakt qua vermogen, net als andere miljardairs trouwens. Hij verdiende volgens Bloomberg 75 miljard (!) euro in het rampjaar.

In totaal hebben Amerikaanse miljardairs hun vermogen met 1,1 biljoen verhoogd tijdens de pandemie. Ze zijn 40 procent rijker geworden, volgens het Institute for Policy Studies and Americans for Tax fairness. Jachtbouwers zeggen tegen The Independent dat ze volledig volgeboekt zijn en dat de vraag naar superjachten is geëxplodeerd.

Duurste schepen

Met 500 miljoen dollar is Bezos’ jacht niet het duurste jacht van de wereld.

De Eclipse van miljardair Roman Abramovitsj.

De Eclipse van miljardair Roman Abramovitsj.

De 162 meter lange Eclips van de Russische miljardair Roman Abramovitsj kostte bijvoorbeeld zo’n 600 miljoen dollar. Deze heeft onder meer een raketafweersysteem, twee landingsplaatsen voor helikopters en twee miniduikboten.

Aan de 180 meter lange Azzam van een lid van de koninklijke familie van Dubai hangt een prijskaartje van 600 miljoen dollar. De Topaz van sjeik Mansour completeert de top met een prijs van 527 miljoen dollar.