Nieuws/Binnenland
537374637
Binnenland

’Nederlandse ambassade in Kabul vroeg al maanden om evacuatie lokaal personeel’

Evacuaties op de luchthaven van Kabul.

Evacuaties op de luchthaven van Kabul.

DEN HAAG - Het kabinet heeft de evacuatie van Afghaanse ambassademedewerkers maandenlang uitgesteld, ondanks herhaalde klemmende hulpverzoeken vanuit de Nederlandse diplomatieke post in Kabul. De ambassadeur en lokale stafleden smeekten sinds het voorjaar van 2020 om voorbereidingen te treffen om lokale ambassademedewerkers snel te kunnen laten vertrekken indien de opmars van de Taliban zich zou voortzetten, meldt de Volkskrant.

Evacuaties op de luchthaven van Kabul.

Evacuaties op de luchthaven van Kabul.

Desondanks namen minister Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) tot twee dagen voor de val van Kabul geen besluit over het moment waarop lokale medewerkers in veiligheid gebracht zouden worden en of alle inwonende afhankelijke familieleden met hen mee mochten reizen. Onder hen was personeel dat al twintig jaar voor Nederland werkte.

Dat blijkt uit correspondentie tussen Kabul en Den Haag, die de Volkskrant heeft. De stukken werpen nieuw licht op de besluitvorming rond de evacuatie. Daarin staat ook dat Frankrijk in juli 2021 aanbood om mensen mee te nemen op een vlucht. Later verklaarde minister Kaag dat ze destijds niet op de hoogte was van Franse evacuaties.

Om 11.30 uur debatteert de Tweede Kamer met het demissionaire kabinet over de evacuaties uit Afghanistan.