Nieuws/Binnenland
539509360
Binnenland

Straffen tot 3,5 jaar geëist

OM: leden MC Hardliners persten man af met filmpje van seksueel misbruik

ALKMAAR - Tegen drie leden van de beruchte motorclub MC Hardliners eiste het Openbaar Ministerie Noord-Holland donderdag in Alkmaar voor gijzeling, afpersing en bedreiging van een man celstraffen van drie tot drieënhalf jaar.

Volgens het OM gijzelden vijf leden van MC Hardliners eind oktober 2019 Charlie B. omdat hij een jonge vrouw seksueel misbruikte. Het misbruik was gefilmd. De motorclubleden kregen het filmpje in handen en persten B. af. Hij moest tienduizend euro betalen.

Grote leugen

Drie leden van de motorclub stonden donderdag terecht. De verdachten Stefan R. (29) en Stanley S. (43) ontkenden enige vorm van bedreiging of afpersing en gaven aan dat er alleen ’een gesprek’ had plaatsgevonden met Charlie B., om te voorkomen dat de vrouw aangifte zou doen. Volgens de verdachten bood B. zelf een geldbedrag van 10.000 euro aan om op deze manier het slachtoffer excuses te maken. Het OM ziet dit als een grote leugen.

„De wederrechtelijke vrijheidsberoving is van dien aard, dat deze een redelijke angst heeft opgeroepen bij het slachtoffer”, zo stelde de officier van justitie. Daarnaast hebben de verdachten louter en alleen oog gehad voor ’eigen financieel gewin’ en niet voor het slachtoffer dat seksueel is misbruikt .

Voortrekkersrol

Stefan R. had volgens het OM een voortrekkersrol in de zaak. Zo zou hij opdrachtgever zijn geweest voor de afpersingen en de hoogte van de boete hebben vastgesteld.

De derde verdachte kwam niet opdagen. De twee overige verdachten verschijnen vrijdag voor de rechter. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

MC Hardliners werd in 2019 opgericht vanuit de gevangenis door oud-Hells Angels-kopman Lysander de R. De club telt inmiddels enkele honderden leden en 22 afdelingen. Volgens de politie zijn er tachtig van hen in beeld wegens incidenten.