Nieuws/Binnenland
53954
Binnenland

Absurd plan: EU-vlag op shirt Oranje

Brussel - Terwijl de EU-leiders zich op Malta verzamelen om te bespreken hoe grote, internationale dreigingen moeten worden aangepakt, houdt het Europees Parlement zich bezig met futielere zaken. Want als het aan het parlement ligt spelen sportteams voortaan met een Europese vlag op de borst.

In een in het parlement aangenomen motie staat dat nationale olympische comités en de sportfederaties van lidstaten aangemoedigd moeten worden om hun teams met de EU-vlag - naast de nationale vlag - te laten verschijnen bij internationale sportevenementen. Het voorstel komt uit de koker van de Italiaanse sociaaldemocraat Silvia Costa.

De kans dat het plan werkelijkheid wordt is nul. Het gaat om een niet-bindende motie over het Europees sportbeleid. De EU heeft ook helemaal geen bevoegdheid op het gebied van sport. Meer dan een vriendelijke aansporing is het dan ook niet.

Minister Schippers (Sport) voelt zich niet geroepen om iets te doen met het plan: „Volgens mij zijn er wel belangrijkere zaken in Europa.”