Nieuws/Binnenland
540120627
Binnenland

Woningen in Amsterdam-West en Centrum doorzocht

Gijzelnemer Apple had echte explosieven op lichaam, gegijzelde klant is Bulgaar

AMSTERDAM - De gijzelnemer die dinsdagavond toesloeg in de Apple Store in Amsterdam droeg explosieve bestanddelen op zijn lichaam, meldt de politie. „Onderzoek heeft uitgewezen dat het explosieve materiaal nog niet op scherp stond.” De gijzelaar blijkt een Bulgaar te zijn.

Over het motief van de 27-jarige Amsterdammer die tot de gijzeling overging, is nog niets bekend. Het onderzoeksteam onder leiding van het OM houdt alle opties open over zijn beweegredenen. De verdachte ligt zeer ernstig gewond in het ziekenhuis. De politie heeft afgelopen nacht een woning in Amsterdam West en Centrum doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen. De man werd door een auto van de Dienst Speciale Interventies hard aangereden toen hij achter de gegijzelde man aan de winkel uit rende.

Een gewapende gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein hield dinsdagavond de hoofdstad in de greep.

Een gewapende gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein hield dinsdagavond de hoofdstad in de greep.

Soort explosieven

Wat voor soort explosieven de man droeg in een soort bomvest, wordt onderzocht. Dinsdagavond, nadat de verdachte was overmeesterd, meldde de politie nog dat de man geen explosieven op zijn lichaam had. Wel werd gezegd dat het vest nog nader zou worden onderzocht.

Nadat hij eenmaal buiten op straat was aangereden door de politie, is de gijzelnemer eerst door een robot onderzocht op explosieven voordat medisch personeel hem zorg kon verlenen. Daarna is hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij op dit moment onder bewaking ligt.

Tekst loopt door onder de video.

De Bulgaarse gijzelaar moest voor de deur van de winkel het water ophalen waar de verdachte om had gevraagd, maar zette het ineens op een lopen. Daarop greep de politie dus in, waarna de verdachte op straat kwam te liggen.

Contact

Tijdens de gijzeling is er meermalen contact geweest tussen de verdachte en een onderhandelaar van de politie. Omdat er vermoedens waren dat de gijzelnemer berichtgeving volgde op sociale media, is ervoor gekozen om zeer terughoudend te zijn in het verstrekken van informatie over de situatie in het pand, aldus de politie.

Verklaring Apple: ’dankbaar en opgelucht’

Apple heeft een kort statement uitgegeven over de gijzeling van dinsdagavond in de Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein. Buiten deze verklaring wil het bedrijf niet reageren op vragen, over bijvoorbeeld de toestand van het personeel of de beveiliging van de Apple Stores.

„We zijn ongelooflijk dankbaar en opgelucht dat onze werknemers en klanten in Amsterdam veilig zijn na deze beangstigende ervaring. We willen de plaatselijke wetshandhavers bedanken voor hun buitengewone werk en lopende onderzoek. Onze medewerkers en klanten hebben snel gereageerd en hebben ongelooflijke kracht en vastberadenheid laten zien, en we zijn zo dankbaar voor de steun en zorg die zij aan elkaar hebben verleend tijdens deze lastige omstandigheden”, luidt de verklaring van Apple.