Nieuws/Binnenland
540510468
Binnenland

’Veluwe wil mountainbikers en ruiters laten betalen voor onderhoud’

Een BMX-fietser op de Veluwe.

Een BMX-fietser op de Veluwe.

EDE - Gemeenten en recreatieve ondernemingen op de Veluwe willen dat mountainbikers en ruiters gaan betalen voor het onderhoud van routenetwerken.

Een BMX-fietser op de Veluwe.

Een BMX-fietser op de Veluwe.

De VeluweAlliantie, een samenwerkingsverband van meer dan veertig bij de Veluwe betrokken instanties, start dit jaar met een proef met betaalde vignetten op het Ruiternetwerk Midden Veluwe en op de mountainbikenetwerken Apeldoorn en Veluwezoom. Het aanschaffen van een vignet is voorlopig nog vrijwillig, maar kan na 2023 verplicht worden, aldus de organisatie.

Volgens de VeluweAlliantie wordt het onderhoud van de recreatieve infrastructuur steeds duurder. Sommige grondeigenaren krijgen subsidie, maar die is niet voldoende om uit de kosten te komen. Dat komt ook omdat het op de paden en routes steeds drukker wordt, terwijl bezoekers steeds meer kwaliteit en veiligheid verwachten. In Gelderland worden de meeste binnenlandse vakanties geboekt. De Veluwe is de populairste binnenlandse vakantieregio.

Inkomstenbronnen

VeluweAlliantie gaat de komende twee jaar experimenteren met vijf proeven om meer geld in het laatje te krijgen. Naast een vignet voor ruiters en mountainbikers start een proef met betaald parkeren bij een aantal populaire natuurgebieden. Een aantal organisaties gaat beheer en onderhoud op de Noord-Veluwe, de Veluwezoom en bij Ede gezamenlijk aanpakken, lokaal wordt de samenwerking intensiever en er komt een Veluwefonds om geld in te zamelen.