Nieuws/Binnenland

Amsterdam komt samen voor geliefde burgemeester

Van der Laan overleden

Door Redactie

Eberhard Edzard van der Laan (1955-2017)

Eberhard Edzard van der Laan (1955-2017)

ANP XTRA

Amsterdam - UPDATE 16.12 UUR - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is donderdagavond overleden op 62-jarige leeftijd. Dat maakt de gemeente vrijdag bekend in een verklaring. Hij stierf volgens zijn woordvoerder „thuis in alle rust” aan de gevolgen van longkanker. Amsterdam rouwt.

Eberhard Edzard van der Laan (1955-2017)

Eberhard Edzard van der Laan (1955-2017)

ANP XTRA

Nadat hij in januari bekendmaakte dat hij ongeneeslijk ziek was, bleef Van der Laan nog acht maanden aan als burgemeester. Op 18 september schreef hij in een brief aan alle Amsterdammers dat hij zijn taken had neergelegd en meldde hij zich ziek bij de commissaris van de Koning. Locoburgemeester Kajsa Ollongren nam toen zijn taken over.

Met verdriet en schok is vrijdag gereageerd op de dood van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, de geliefde ’Damsko Strijder’. De komende dagen zullen Amsterdammers hem herdenken. Volgende week vrijdag organiseert de gemeente een grote bijeenkomst.

Vandaag al organiseert De Balie een ode aan Eberhard van der Laan met onder anderen zijn voorganger Job Cohen, en kunnen kerkbezoekers in de Westerkerk een kaarsje voor hem opsteken. In heel Amsterdam is geschokt gereageerd op zijn dood.

Een Amsterdammer, mét Van der Laan-shirt, legt bloemen neer bij het huis van de overleden burgemeester.

Een Amsterdammer, mét Van der Laan-shirt, legt bloemen neer bij het huis van de overleden burgemeester.

Richard Mouw

De in Leiden geboren politicus was sinds 2010 burgemeester van Amsterdam. Het ambt beviel hem zo goed, dat hij vorig jaar tekende voor een tweede termijn. De burgemeester werd de afgelopen maanden overstelpt met steunbetuigingen uit de stad. Zo kwamen honderden mensen bijeen bij zijn ambtswoning om hem te bedanken met een minutenlang applaus.

Hoogste onderscheiding

Ook kreeg hij op 22 september de Gouden Medaille van de stad uit handen van zijn collega’s van het stadsbestuur. Dit is de hoogste onderscheiding van Amsterdam.

Eberhard Edzard van der Laan studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sloot de studie in 1983 cum laude af. Hij ging als advocaat aan de slag en was in 1992 medeoprichter van een eigen advocatenkantoor, Kennedy Van der Laan. In 1976 werd hij lid van de PvdA en in de jaren tachtig werkte hij als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

„Als burgemeester combineerde hij menselijkheid met daadkracht”, staat in de verklaring van de gemeente. Zo kwam hij met de Top600, de aanpak van gewelddadige veelplegers en de Treiteraanpak, die intimidatie in de woonomgeving bestrijdt. „Hij vond dat Amsterdam een verantwoordelijke hoofdstad moet zijn.”

De gemeente schrijft verder: „Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten.” Op Condoleance.nl is een condoleanceregister aangemaakt. Dat is volgens de website gedaan op verzoek van vele Amsterdammers en mensen elders in het land.

Lees meer over

m-kuperus275
07 okt. 2017 10:14

Ik ben ontzettend verdrietig, om een zeer goede mens als van der laan voor ons Amsterdammers was. Hij was tot nu toe de alle beste burger vader van ons. En ik zal hem dan ook heel erg gaan missen. Ook wil ik zijn vrouw, en kinderen condoleren met dit grote verlies. En hun heel veel sterken toe wensen, in deze moeilijke tijd. Met liefde volle groet, M. Kuperus uit amsterdam

bwirds
06 okt. 2017 21:57

Een bevlogen, “warme“ en integere burgemeester is er niet meer. Fijn dat je zoveel voor ons hebt kunnen betekenen. Sterkte voor je vrouw, kinderen, familie & vrienden.

ourika311212914
06 okt. 2017 20:27

Triest en verdrietig dat zo'n geweldige man op zo'n leeftijd is komen te overlijden. Is een voorbeeld voor velen en zeker ook voor sommige burgemeesters. Dienend, authentiek en zelden op de voorgrond tredend ( in tegenstelling tot die andere burgemeester van de andere grote stad!!).eigen belang of pop jopi gedrag? Slim, authentiek en bescheidenheid sierden hem, man van het volk, kon hard zijn als het nodig was en was tegen onrecht. Hulde!! Sterkte aan zijn gezin en familie

leo9
06 okt. 2017 18:09

Gezien de reacties kan je zien dat de bevolking loopt smachten naar eerlijke en niet nagemaakte personen . Eberhard van der Laan was zo'n man !

Igor Mortis
06 okt. 2017 18:05

Tja, van mij had ie honderd mogen worden maar ik denk dat we het niet over dezelfde burgemeester hebben. Een burgemeesters die vindt dat je teruggekeerde jihadi's moet omarmen in plaats van vervolgen omdat ze trauma's hebben opgelopen in een oorlog die ze zelf opgezocht hebben en, zo blijkt, op de hoogte was van de zwendel/nepotisme van Saabia/Elatik c.s maar niet heeft ingegrepen kan ik met de beste wil van de wereld niet zien als een goede burgemeester!

hooijd01421
06 okt. 2017 17:50

Er is échte Amsterdammer dood gegaan.... R.I.P. en sterkte voor familie en naasten.