Nieuws

Column: Opvallende stijging small-caps

Door Roy van Santen

De Amerikaanse small-cap index Russell 2000 is de afgelopen 4 weken ruim 8% gestegen. Indicatoren wijzen op een overbought situatie. Hoe kunnen we hier met een optiestrategie op inspelen?

De Russell 2000 is dé Amerikaanse index voor small-caps. Omdat alleen bedrijven met een beperkte beurswaarde in deze index worden opgenomen, kent de index een heftigere beweeglijkheid dan bijvoorbeeld de S&P 500. Dit maakt het leuk om in de Russel 2000 te handelen. De relatief hoge optiepremies bieden ons mooie kansen om in te spelen op bewegingen.

Wanneer wij kijken naar de beweging van de afgelopen vier weken, zien wij dat de index in deze periode met ruim 8% gestegen is. Een enorme opwaartse beweging met een duidelijke reden.

De recente aankondiging van Trumps belastingplan bracht de stijging in een stroomversnelling. De beloofde belastingverlaging van 35% naar 20% is immers goed nieuws voor Amerikaanse bedrijven.

Waarom short in de Russell?

Dit is exact de reden waarom ik de recente stijging wat overdreven vind. Zelf ben ik er namelijk nog niet zeker van dat Trump deze belofte kan inlassen. Zijn belofte betreffende het Obamacare is immers ook niet gelukt.

Zolang Trump geen duidelijkheid geeft over hoe hij de verlagingen wil gaan financieren, ben ik huiverig. De rechtervleugel van zijn partij zit namelijk niet te wachten op een nog groter begrotingstekort. En op de steun van de Democraten hoeft Trump al helemaal niet te rekenen.

Dit gezegd hebbende, wil ik nog even kort naar het technische plaatje van de index kijken. Door de heftige stijging is de RSI-indicator inmiddels boven een stand van 85 uitgekomen. Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, geeft de indicator al een overbought signaal boven een stand van 75 punten.

Een kortstondige terugtest in de Russell 2000 wordt mijns inziens dus zowel fundamenteel als technisch ondersteund. Omdat het nagenoeg onmogelijk is om de top te voorspellen, wil ik op een goedkope manier inspelen op een daling van de index. Uiteraard komt hier wel een hoog winstpotentieel bij kijken.

Profiteren middels een optiestrategie

Om te profiteren van een (kortstondige) daling in de Russell, wil ik een 1-op-2 putspread openen. Hierbij koop ik 1x de 1500 put met expiratie 20 oktober, en verkoop ik 2x de 1465 put met dezelfde expiratiedatum.

Zoals in bovenstaande screenshot duidelijk is terug te zien, is het mogelijk om deze optiecombinatie voor een premie van $ 2,50 op te zetten.

De truc waarom ik zo weinig premie hoef te betalen voor deze strategie, zit hem in het feit dat ik de ver out-of-the-money putoptie dubbel schrijf. Hierbij zit wel een gevaar; wanneer de index in korte tijd snel zakt is het zaak om niet te lang te wachten met het nemen van winst.

Een daling levert ons vrijwel direct geld op, maar een daling van 50 punten gaat ons hoogstwaarschijnlijk weer geld kosten. Het is met deze strategie dus belangrijk dat u er kort op zit.

De maximale winst wordt behaald indien de Russell 2000 index op expiratie op een stand van 1465 punten noteert. In dat geval is de gekocht putoptie $ 3.500 waard en lopen de geschreven opties waardeloos af. Min de betaalde premie van $ 250 is mijn maximale winst dus $ 3.250.

En uitstekende risk/reward gezien de betaalde premie van slechts $ 250. Toch is het nagenoeg onmogelijk om exact de expiratieprijs op 20 oktober te voorspellen, ik raad u dan ook aan om niet voor het onderste uit de kan te gaan, maar al tussentijds winst te nemen indien mogelijk.