Nieuws

Column

Eindspurt voor de AEX

Door Royce Tostrams

ANP

Historisch bezien staan we aan het begin van de beste beleggingsperiode van het jaar. Overigens heeft oktober een slechte reputatie, veel beleggers hebben een hardnekkige associatie met beurscrashes. Maar dat is niet terecht.

ANP

Zeker niets als je de meerjarige ontwikkelingen erbij betrekt. Met de beste beursmaanden voor ons, maakt de aandelenbeurs zich op voor een echte eindspurt. Zeker nu de AEX weerstand heeft gebroken.

AEX boven 600

Op de lange termijn heeft de AEX-index eindelijk de laatste horde rond 537,84 gebroken, daarmee is de opwaartse trend hervat. Bovendien heeft de AEX in de zomerdip rond 506,05 een hogere bodem gevormd, binnen het meerjarige stijgende trendkanaal.

Omdat deze bodem boven de koerstoppen uit 2015 ligt, beoordelen we de deze terugval als een geslaagde pullback. De vooruitzichten blijven positief. Op korte termijn kan de beurs naar 564, waar de top uit 2007 ligt. Op wat langere termijn (voorjaar 2018) denk ik aan 600+.

Ten aanzien van de seizoensinvloeden gelden een paar opvallende uitgangspunten, waar beleggers hun voordeel mee kunnen doen:

  • Oktober staat bekend als meest volatiele beursmaand. Dat klopt, maar in oktober worden hierdoor vaak belangrijke bodems gelegd. Of anders gezegd, oktober is een echte ‘bear-killer’.
  • In de periode oktober-april worden statisch bezien de sterkste rendementen behaald. Dat zijn dus de beste maanden van het jaar om in te beleggen.
  • Voor de S&P500 is onderzocht hoe seizoensgebonden strategieën het doen. In de afgelopen 80 jaar presteerde de S&P 500 in de driemaandelijkse periode november-januari beter dan in de overige 9 maanden.
  • Wall Street spring er ook voor de periode december-februari statisch bezien in positieve zin uit. Sommigen wijten dit aan het typische eindejaarsrally-effect, waarin fondsmanagers hun portfolio’s, vaak met fiscale redenen, herschikken.
  • Er is bovendien het januari-effect. Januari staat bekend als een positieve beursmaand, dan komt o.a. door het vele nieuwe geld dat de beurs instroomt.

Op zich maakt het niet zoveel uit welke individuele maanden je beoordeelt, in de periode oktober-april worden de beste rendementen behaald.

Concluderend stel ik vast dat we hoogstwaarschijnlijk aan de vooravond staan van een mooie beursperiode:

  • Technisch liggen de beurzen er uitstekend bij
  • De AEX lijkt Wall Street te volgen in de weg omhoog
  • Statistisch liggen de beste beursmaanden voor ons

Eventuele vragen hierover kunt u via Twitter stellen (@royceTostrams), ik zal er direct op reageren.