Nieuws/Binnenland

Reacties uit de hoofdstad op overlijden burgemeester

Amsterdam: ’Van der Laan was dapper’

Boven het stadhuis van Amsterdam prijkt vrijdagochtend een dubbele regenboog.
1 / 2

Boven het stadhuis van Amsterdam prijkt vrijdagochtend een dubbele regenboog.

Richard Mouw

AMSTERDAM - Eberhard van der Laan was een dappere burgemeester, die dwars door processen of procedures maatregelen nam als dat moest. Dat zegt de Amsterdamse politie. In heel de hoofdstad is met droefnis gereageerd op zijn overlijden.

Boven het stadhuis van Amsterdam prijkt vrijdagochtend een dubbele regenboog.
1 / 2

Boven het stadhuis van Amsterdam prijkt vrijdagochtend een dubbele regenboog.

Richard Mouw

Van der Laan werkte de afgelopen zeven jaar met een enorme passie, kracht en inzet voor Amsterdam, staat in de door onder anderen de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg ondertekende verklaring. „Hij zette de veiligheid en leefbaarheid van zijn stad altijd op de eerste plaats. Hij belichaamde de wapenspreuk van de stad: heldhaftig, vastberaden, barmhartig.”

Video ’Dag lieve Eberhard’:

De donderdagavond overleden burgemeester stond dichtbij de politie en hield met ziel en zaligheid van zijn Amsterdam, zo staat verder in de verklaring. „We werkten de afgelopen zeven jaar intensief samen. En tijdens zijn burgemeesterschap is het zichtbaar veiliger geworden.”

Van der Laan wilde volgens de politie altijd op de hoogte zijn wat er in de stad speelde en voelde perfect aan wanneer hij zelf moest optreden. „En nam hij bij grote en ingrijpende incidenten vaak persoonlijk contact op met een collega.” Van der Laan was humaan en daadkrachtig, aldus de Amsterdamse politie. „ Hij was er als we hem nodig hadden en wij waren er voor hem. We gaan hem enorm missen. We zullen hem nooit vergeten.”

OM: ’belangrijke rol’

Hoofdofficier van het Openbaar Ministerie, Theo Hofstee, kijkt eveneens terug op een bijzondere en zeer intensieve samenwerking met Van der Laan, onder meer in de zeer omvangrijke zedenzaak rond Robert M. in 2010. „Van der Laan was een man met een groot hart. Hij speelde een hele belangrijke rol bij de zorg voor mensen, zoals bij de grote zedenzaak. Hij heeft toen heel veel gedaan voor de ouders van kinderen die erbij betrokken waren. Maar ook voor slachtoffers van ernstige criminaliteit, waar hij altijd persoonlijk contact mee opnam.”

Van der Laan was verder als jurist volgens Hofstee ook erg scherp op de grenzen van wat wel en wat niet kon, zowel als het ging om de vrijheid van meningsuiting als om wat nodig was om mensen te beschermen. „Het zal niet eenvoudig zijn een opvolger te vinden voor een burgemeester met zo’n erfenis.”

Eberhard van der Laan zal worden gemist. Heel Nederland rouwt mee, schrijft premier Mark Rutte op Facebook na de dood van de burgemeester van Amsterdam.

Locoburgemeester: ’hele stad verdrietig’

„De hele stad is verdrietig over het overlijden van onze burgemeester.” Dat zei locoburgemeester Kajsa Ollongren (D66) in een reactie namens het stadsbestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam. „Ook voor het college, de raadsleden, de vele ambtenaren en de vele anderen die de afgelopen zeven jaar met hem hebben gewerkt, is het een enorm verlies.”

Verder liet ze weten dat de gedachten van het stadsbestuur en de gemeente uitgaan naar zijn vrouw en kinderen, en de andere nabestaanden.

„Burgemeester Van der Laan deed alles voor de stad. Tot op het laatst heeft hij zich ingezet voor alle Amsterdammers. Daarvoor zijn wij hem ontzettend dankbaar, en verdient hij veel respect.”

Politici ’huilen’

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) schreef op Twitter: „Er is een Amsterdammer dood gegaan, ik huil, de stad huilt. Eberhard deed alles voor de stad.” Fractievoorzitter van de VVD, Marja Ruigrok, liet weten: „Onze burgemeester was iemand die verbinding en draagkracht enorm effectief kon inzetten. Ik ben net als iedereen in zijn stad intens verdrietig en leef mee met al zijn naasten.”

Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van collegepartij D66 Amsterdam, reageerde via Twitter: „Rust zacht Eberhard. De lieve stad zal je intens missen.”

De SP, die ook in het Amsterdamse stadsbestuur zit, wil nog even niet reageren, liet fractievoorzitter Daniel Peters weten.

Job Cohen: ’Vreselijk verdrietig’

Eberhard was een Amsterdammer temidden van Amsterdammers. Dat zei Van der Laans voorganger Job Cohen in het NOS Journaal in reactie op het overlijden van de Amsterdamse burgemeester.

„Ontzettend verdrietig. We wisten dat het stond te gebeuren, maar ja, op het moment zelf is het toch vreselijk verdrietig. Iemand die zo’n fantastische rol heeft gespeeld in Amsterdam, maar ook daarbuiten”, aldus Cohen. „Echt een burgervader en iemand die ook heel precies wist wat hij met de stad aan wilde.”

PvdA: ’Misschien wel de beste’

Fractievoorzitter Marjolein Moorman van de PvdA Amsterdam: „Wij zijn heel erg verdrietig. Hij was een ontzettend goede burgemeester, misschien wel de beste die we ooit hebben gehad. Hij had een enorm hart voor de stad en was een echte Amsterdammer in hart en nieren. We gaan hem verschrikkelijk missen. Hij is een groot voorbeeld en zal altijd een inspiratiebron blijven.”

Ferry Houterman: ’Bondgenoten’

Oud-fractievoorzitter Ferry Houterman van de VVD, die in de jaren ’90 met Eberhard in de gemeenteraad zat en bevriend bleef met Van der Laan, kijkt terug op een mooie periode toen Van der Laan fractievoorzitter van de PvdA was. „Eberhard en ik waren geen partijgenoten, maar wel ’bondgenoten’”, zegt Houterman. „In de stad was hij een milde burgervader, in het stadhuis een gedreven burgemeester met temperament. Het waren voor hem tropenjaren en die tellen dubbel.”

Advocatenkantoor: ’Verslagen’

„Voor ons is het vreselijk. Zonder hem was het kantoor er niet geweest. We zijn heel verslagen.” Dat zegt partner Chris van Dijk van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan, dat onder anderen door Eberhard van der Laan werd opgericht.

„Ik kende hem 27 jaar. Hij was nogal een persoonlijkheid, een bevlogen advocaat die het beste uit zichzelf en anderen haalde. Warm en humorvol. Een sociaal bewogen mens, hij ging niet voor het geld maar voor maatschappelijke verbondenheid”, aldus Van Dijk, die met Van der Laan mede-oprichter van het kantoor was.

„Toen hij minister werd is hij meteen vertrokken om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Heel zuiver”, zegt Van Dijk. Van der Laan was van 14 november 2008 tot 23 februari 2010 minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV.

Commissaris van de Koning: ’Lieve man’

Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes: „Met leedwezen heb ik kennisgenomen van het overlijden van burgemeester Van der Laan. Hij was een lieve man, een vriend, een bewogen politicus en bevlogen bestuurder met grote verdiensten en een grote liefde voor zijn ambt en zijn Amsterdammers. Ik zal hem missen en wens zijn geliefden, familie, vrienden en alle Amsterdammers veel sterkte in de tijd die voor hen ligt.”

Voetbalclub Ajax doet ook een duit in het zakje: „Lieve burgemeester, bedankt voor uw inspiratie, support, vertrouwen, directheid, betrokkenheid en bovenal: bedankt voor Amsterdam. Rust zacht.”

De gemeente Amsterdam herdenkt Van der Laan met de tekst: ’Zorg goed voor onze stad’.

De gemeente Amsterdam herdenkt Van der Laan met de tekst: ’Zorg goed voor onze stad’.

De Telegraaf

Lees meer over