Nieuws/Binnenland
540988
Binnenland

Misstanden bij bouw ambassade VS in Wassenaar

DEN HAAG - Bij de bouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Wassenaar zijn arbeidswetten overtreden. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft twee Roemeense onderaannemers forse boetes opgelegd.

De misstanden kwamen in het voorjaar aan het licht na een tip van een vakbond. Daarop werd onderzoek gedaan. Omdat de ambassade geen Nederlands grondgebied is, mocht de inspectie niet op het terrein zelf onderzoek doen. Na bestudering van de administratie bij de betrokken aannemers, werden de overtredingen vastgesteld.

De inspectie ontdekte dat 28 werknemers op de bouwplaats van een van de aannemers onderbetaald werden. Het meeste personeel kreeg ook geen vakantietoeslag. De uitbetaling van het loon werd niet via de bank uitgevoerd, terwijl dit in Nederland verplicht is. De inspectie heeft een boete opgelegd van ruim 160.000 euro. Het bedrijf gaat dat bij de rechter aanvechten.

Administratie

De ander betrokken aannemer had de administratie niet op orde. Dat bedrijf heeft een boete gekregen van ruim 112.000 euro. Volgens de inspectie heeft deze aannemer het bedrag inmiddels betaald.

De inspectie noemt de gebeurtenis op het terrein van de Amerikaanse ambassade spijtig. Vooral ook omdat beide onderaannemers voor de ambassade wereldwijd opereren. „We werken in Nederland hard aan verbetering van de werkomstandigheden en dan past dit hier niet bij”, aldus een woordvoerder.

De Amerikaanse ambassade was niet bereikbaar voor commentaar.