Nieuws/Binnenland
541137
Binnenland

Partijen willen referendum negeren

DEN HAAG - De Tweede Kamer loopt nauwelijks warm voor de nieuwe referendumregels die ze zelf heeft vastgesteld. Burgers was meer inspraak beloofd bij het tot stand komen van de referendumwet, maar een groot deel van de politici kondigt al aan dat de uitkomst van een volksraadpleging over Europa zal worden genegeerd.

Website GeenStijl probeert momenteel een volksraadpleging van de grond te krijgen onder de naam GeenPeil. Als het 300.000 handtekeningen verzamelt, komt er een raadgevend referendum over de uitbreiding van de EU en de samenwerking met Oekraïne in het bijzonder. Het parlement heeft al goedkeuring gegeven aan het zogenoemde associatieverdrag dat die samenwerking regelt, maar GeenStijl vindt deze uitbreiding van de EU geen goed idee. Via een referendum zou de bevolking kunnen zeggen dat politici het verdrag in de prullenbak moeten gooien, maar de parlementariërs hoeven zich niet aan het kiezersoordeel te houden.

Democratische knutselwerkjes

,,Ons standpunt zal niet wijzigen van dit referendum", zegt VVD-Kamerlid Van 't Wout. Zijn partij was sowieso geen voorstander van een referendum en hij zegt dat vooral 'vrienden van Poetin' tegen samenwerking waren van de EU met Oekraïne. ,,Wij buigen niet voor Poetin." De liberaal heeft sowieso geen hoge pet op van de recente ontwikkelingen in de burgerinspraak. Wie 40.000 steunbetuigingen heeft, kan bijvoorbeeld een onderwerp op de agenda van de Kamer krijgen. ,,Ook die burgerinitiatieven zijn tot nu toe democratische knutselwerkjes gebleken die weinig effect hadden."

D66, warm pleitbezorger van referenda, zegt ook niet direct dat partijen zo sportief moeten zijn om de mening van de burger doorslaggevend te laten zijn. ,,Het is aan de partijen om iets met de uitslag te doen", zegt de woordvoerder van voorman Pechtold. De partij vindt dat GeenStijl over een 'oneigenlijk onderwerp' een volksraadpleging wil, omdat het eigenlijk iets groters wil aankaarten: de macht van de EU.

Ook PvdA en CDA willen niet zeggen of ze zich iets van het oordeel van de kiezer aan zullen trekken, mocht het tot een referendum komen.

SP-Kamerlid Van Bommel ziet het met lede ogen aan: ,,Als de partijen straks zeggen: 'Bedankt voor de uitslag maar wij varen onze eigen koers', dan is daarmee direct de nieuwe referendumwet om zeep geholpen." Ook de PVV, fel tegen expansie van de EU, is voor een referendum over dit onderwerp waarvan de uitslag overgenomen wordt door het parlement. CU-Kamerlid Segers wil ook sportief zijn, al stemde zijn partij voor de samenwerking met Oekraïne: ,,Als we overruled worden, moeten we onze plek kennen."