Nieuws/Binnenland

VVD: 'Spekman, lever seizoenskaart in!'

utrecht -  PvdA-voorzitter Hans Spekman moet per direct zijn seizoenskaart van FC Utrecht voor het leven inleveren. Dat vindt de VVD in Utrecht nu de gemeente Utrecht de financiële betrokkenheid bij het Galgenwaardcomplex heeft beëindigd.

Het geld dat de gemeente Utrecht nu kwijtraakt, naar schatting ruim 20 miljoen, is in de ogen van de VVD de onbetaalde rekening van dure beloftes van wethouder Spekman in 2003 aan de gemeenteraad. FC Utrecht kon volgens Spekman worden gered zonder kosten voor de belastingbetaler. VVD-raadslid Willem Buunk: ,,Spekman kreeg als dank een jaarkaart voor het leven. De VVD gaat ervan uit dat Spekman zijn seizoenskaart voor het leven teruggeeft.”

Door de toen gemaakte afspraken ziet de gemeente een groot deel van de lening van 25 miljoen euro die PvdA-wethouder Spekman in 2003 verleende niet meer terug. De lening werd verstrekt aan stadioneigenaar en bouwbedrijf Memid, dat inmiddels failliet is. De gemeente was jarenlang in gesprek om het faillissement af te wikkelen.

Volgens Buunk is er in 2003 teveel geld in gestopt en is er juridisch een puinhoop van gemaakt. Men had toen en later moeten inzien dat er veel te veel geld is geleend, omdat de afbetaling onmogelijk is.” Jarenlang werd achter gesloten deuren over de afwikkeling en bemoeienis gekissebist in de Utrechtse raadszaal. Moe van dit gemodder diende de VVD samen met D66, SP en andere fracties in 2014 een geheime motie in, om een eind te maken aan deze lijdensweg. ,,Het geld is met loze beloftes uitgeleend, maar het komt nooit meer terug.”