Nieuws/Binnenland
541405572
Binnenland

Waterhozen op komst

Amsterdam - Er is een grote kans op noodweer vrijdag. Weerplaza verwacht zelfs ’waterhozen’, ofwel extreme buien.

Waterhozen blijven vrijwel altijd boven water, maar soms komen ze aan land. In bijna alle gevallen zijn ze zwakker dan tornado's die voor kunnen komen bij zware onweersbuien boven land.

Het is niet uniek dat windsnelheden nabij een waterhoos ver boven 100 km/uur uitkomen, maar meestal is de windsnelheid wat lager. Toch is het vooral voor watersporters op de grote wateren zeker uitkijken, want waterhozen kunnen snel ontstaan. Waterhozen bewegen zelden snel.

Kleine slurfjes

Watersporters moeten vooral uitkijken naar kleine slurfjes uit wolken of opspattend water als gevolg van hoge windsnelheden. Het is dan ook zaak om een waterhoos goed in de gaten te houden. Beweegt de waterhoos niet naar links of rechts terwijl deze groter wordt, dan komt de waterhoos recht op je af en moet je wegwezen. Open water vermijden is in verband met waterhozen niet nodig, het risico op gevaarlijke situaties door onweer is vrijdag groter.

Vrijdag vallen er verspreid over het land flink wat buien. In een brede strook over de grote meren naar het oostelijke Rivierengebied kan veel regen vallen, lokaal misschien wel meer dan 35 millimeter.

Wateroverlast

Van die grote hoeveelheid regen kan een groot deel vallen in een korte tijd, wat op sommige plaatsen wateroverlast kan opleveren. Voor het verkeer en de watersporters is het dus uitkijken.

Door de extreme hitte zijn de grote meren, de Waddenzee en de kustwateren flink opgewarmd. Het lagedrukgebied dat vrijdag over vooral de Waddenzee en de grote meren trekt, is gevuld met vrij koude lucht. Nabij de kern van het lagedrukgebied is er weinig wind en verandert de wind ook snel van richting op een korte afstand. Al met al een goed recept voor het voorkomen van waterhozen, aldus Weeronline.

Waar zijn de hozen?

De grootste kans op het zien van waterhozen is in de vroege ochtend op de Waddenzee of in de late ochtend of begin middag op de grote meren. Waterhozen zullen vooral nabij buien te zien zijn of onder groeiende grote stapelwolken. In de loop van de middag neemt de wind van het noorden uit in kracht toe, waardoor de kans op waterhozen kleiner wordt.

De meeste buien vallen overdag in het noordwesten, midden en oosten van het land. In het zuidoosten vallen later in de middag en 's avonds de eerste stevige buien. De minste neerslag wordt in het zuidwesten en delen van het noordoosten verwacht.